Από τότε που η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που σταμάτησε όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας στις αρχές Φεβρουαρίου, έχει καταγράψει περισσότερα κρούσματα αναλογικά από τα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου.

Οι νοσηλείες και οι θάνατοι από Covid-19 αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο, σηματοδοτώντας πιθανότατα τι θα συμβεί και σε άλλες χώρες που χαλαρώνουν τώρα τη χρήση μάσκα, την απαίτηση για εμβολιασμό και τα όρια προσέλευσης σε πολυσύχναστους χώρους όπως τα μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

«Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά στη Δανία. Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί 67% με μια απότομη άνοδο», έγραψε ο Δρ Eric Topol, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Scripps, σε μια ανάρτηση στο Twitter.

Ο ειδικός μοιράστηκε γραφήματα που έδειχναν την απότομη αύξηση σε κρούσματα, εισαγωγές σε νοσοκομεία και θανάτους από τις αρχές έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Σε απάντηση σε σχόλια άλλων χρηστών, ανέβασε μια είδηση ​​από τον Σεπτέμβριο, όταν η Δανία είχε και πάλι άρει όλους τους περιορισμούς, προτού τα κρούσματα αυξηθούν ξανά.

«Ο κόσμος κοιτάζει τη Δανία ως οδηγό για την άρση όλων των περιορισμών», δήλωσε ο Δρ Topol: «Φαίνεται ότι το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο».

Στα τέλη Ιανουαρίου, τα κρούσματα φάνηκε να κορυφώνονται στη Δανία. Μετά όμως την εμφάνιση της BA.2, της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ξανά και έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό στις 13 Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ κρουσμάτων του Δεκεμβρίου του 2020.

Οι νοσηλείες αυξήθηκαν επίσης στη Δανία, ξεπερνώντας αναλογικά με τον πληθυσμό τις νοσηλείες σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ: Περίπου 1½ φορές περισσότεροι Δανοί νοσηλεύονται τώρα με Covid-19 από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εάν και οι θάνατοι συνεχίσουν να αυξάνονται, η Δανία θα μπορούσε να φτάσει σε αριθμό-ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, οι Δανοί αξιωματούχοι υγείας έχουν επισημάνει ότι η επιβάρυνση των νοσοκομείων εξακολουθεί να είναι χαμηλή στη χώρα, σε σύγκριση με παλαιότερες αυξήσεις των κρουσμάτων. Η Δανία κάνει επίσης αναλογικά πολύ περισσότερα τεστ από ό,τι η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Επιπλέον, περίπου το 81% των Δανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, συμπεριλαμβανομένου του 95% των ατόμων άνω των 65 ετών, ενώ το 62% το πληθυσμού έχει λάβει και αναμνηστική δόση.

«Η συνολική θνησιμότητα στη Δανία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έχει πλέον πέσει στο φυσιολογικό επίπεδο, καθώς η Όμικρον έχει πλήρως κυριαρχήσει», έγραψε ο Δρ Søren Neermark, αξιωματούχος στην Υγειονομική Αρχή της Δανίας στο Twitter.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, η Δανία δεν πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για άλλες χώρες: «Η Δανία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό επιχείρημα για την άρση των περιορισμών ή τη διατήρησή τους σε άλλες χώρες. Η ικανότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης σε κάθε χώρα ποικίλλει, όπως και οι εμβολιασμοί, τα τεστ, η ανοσία από προηγούμενη μόλυνσή κλπ», σημείωσε.