Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των εμβολιασμών με αμείωτη ένταση, παρά τις ενδείξεις ότι η κατάσταση με την πανδημία πηγαίνει καλύτερα:

«Επικρατεί μια διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε πια μια νέα φάση της πανδημίας Covid, μετά και τις ανακοινώσεις των μέτρων χαλάρωσης σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής.

»Ο τομέας, όμως, των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση. Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

»Η σκέψη που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι, ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, είναι εσφαλμένη και θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα, δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τους επιδημιολόγους, δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός επιδημικού κύματος.

»Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο στο οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενη παρουσίαση, το Nuvaxovid της Novavax συστήνεται, προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό και αναμένεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το εμβόλιο, επίσης με ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, της Sanofi και της GlaxοSmithKline, το οποίο έχει δοκιμαστεί. Οι κλινικές, δηλαδή, δοκιμές έχουν γίνει με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για το βασικό εμβολιασμό.

»Προ μηνός, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης τέταρτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε χρονικό διάστημα 3 μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

»Τα άτομα για τα οποία συστήνεται η τέταρτη δόση να θυμίσω ότι είναι τα άτομα που περιλαμβάνονται στον πίνακα των ατόμων υψηλού κινδύνου. Άτομα όπως οι μεταμοσχευμένοι, άτομα που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, με ηπατική ανεπάρκεια, άτομα τα οποία έχουν ανοσοκαταστολή λόγω υποκείμενων νοσημάτων και παίρνουν ισχυρά ανοσοτροποιητικά, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

»Ο πίνακας των ατόμων αυτών, που έχουν υψηλό κίνδυνο και χρήζουν της τέταρτης δόσης, είναι ανηρτημένος στο emvolio.gov.gr.

»Για παιδιά και εφήβους, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσακατασταλμένων μεταξύ 5 έως 17 ετών, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση που χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

»Να θυμίσω ότι για τους ανοσοκατασταλμένους η τρίτη αυτή δόση επέχει τη δόση συμπληρωματικού βασικού εμβολιασμού. Η Επιτροπή αξιολογεί, μάλιστα, τις περιπτώσεις που θα προβεί και στη σύσταση χορήγησης της τέταρτης δόσης».