Όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και τα δωρεάν μαζικά τεστ πρόκειται να σταματήσουν σε όλη την Αγγλία από την 1η Απριλίου – κάτι  που ακούγεται σαν… πρωταπριλιάτικο αστείο!

Οι άνθρωποι που θα είναι θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι σε καραντίνα βάσει νόμου από αυτήν την Πέμπτη και από τον Απρίλιο δεν θα συμβουλεύονται καν να μείνουν στο σπίτι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός Boris Johnson.

Ο ιατρικός επικεφαλής της χώρας, Δρ Chris Whitty και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, Σερ Patrick Vallance, έδωσαν ωστόσο μια πιο προσεκτική νότα, προτρέποντας τους ανθρώπους να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις όπως η αυτοαπομόνωση σε περίπτωση λοίμωξης και η χρήση μάσκας, καθώς οι μολύνσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Μιλώντας μαζί με τον Πρωθυπουργό σε συνέντευξη Τύπου, τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση για νέες παραλλαγές, με τον Δρ Whitty να προειδοποιεί ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα «σημαντικά προβλήματα» και προειδοποιώντας ότι η Covid-19 δεν είναι μια «συνηθισμένη» ασθένεια.

Ο Boris Johnson υπογράμμισε την ανάγκη «προσωπικής ευθύνης» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο μέλλον, αντί για τους κρατικούς περιορισμούς για τον έλεγχό του. Είπε ότι «οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις», όπως τα αντιικά φάρμακα και τα εμβόλια, θα είναι η κύρια γραμμή άμυνας από εδώ και στο εξής.

«Δεν χρειαζόμαστε νόμους που να υποχρεώνουν τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί με τους άλλους. Μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό το αίσθημα ευθύνης που έχει ο ένας απέναντι στον άλλον», είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Άλλες αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι:

-Η ιχνηλάτηση των επαφών θα σταματήσει από την Πέμπτη και οι επαφές των κρουσμάτων δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε τεστ ή να παραμένουν σε καραντίνα.

-Τα σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες δεν θα κάνουν πλέον τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

-Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα υποβάλλεται πλέον σε τακτικό τεστ, αλλά αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για τους ασθενείς και τους φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας.

-Τα πιστοποιητικά Covid-19 θα καταργηθούν από την 1η Απριλίου για χρήση σε δημόσιους χώρους. Θα εξακολουθούν ωστόσο να είναι διαθέσιμα για διεθνή ταξίδια.

Ορισμένοι επιστήμονες είπαν ότι ήταν σωστό να αρχίσουν να σταματούν οι περιορισμοί τώρα που η κορύφωση του κύματος της Όμικρον έχει περάσει, αλλά άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες ενός απότομου τερματισμού των δωρεάν τεστ.