Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη, την ψυχεδελική ουσία που βρίσκεται στα λεγόμενα «μαγικά» -δηλαδή παραισθησιογόνα- μανιτάρια, ανακουφίζει από τη σοβαρή κατάθλιψη για έως και έναν χρόνο και ίσως περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μια μελέτη σε ενήλικες με μακροχρόνιο ιστορικό κατάθλιψης, δύο δόσεις ψιλοκυβίνης, σε συνδυασμό με υποστηρικτική θεραπεία συνομιλίας, οδήγησαν σε μεγάλα, σταθερά και διαρκή αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια ενός έτους παρακολούθησης.

Στους 12 μήνες, τα τρία τέταρτα όσων συμμετείχαν στη μελέτη είχαν αντικαταθλιπτική απόκριση και σε περισσότερους από τους μισούς η κατάθλιψη τέθηκε σε ύφεση, αναφέρουν ερευνητές από το Κέντρο Ψυχεδελικής Έρευνας και Συνείδησης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Η ψιλοκυβίνη όχι μόνο προκαλεί σημαντικά και άμεσα αποτελέσματα, αλλά έχει επίσης μεγάλη διάρκεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι μια μοναδικά χρήσιμη νέα θεραπεία για την κατάθλιψη», δήλωσε ο Δρ Roland Griffiths, ερευνητής και ιδρυτής του Κέντρου.

«Σε σύγκριση με τα τυπικά αντικαταθλιπτικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η ψιλοκυβίνη έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει με διάρκεια τα συμπτώματα της κατάθλιψης με μία ή δύο θεραπείες», είπε.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών των ΗΠΑ (NIDA) σημειώνει ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να αλλάξει την αντίληψη και την επίγνωση ενός ατόμου για το περιβάλλον του και για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη έχει φανεί πολλά υποσχόμενη σε ερευνητικό περιβάλλον για τη θεραπεία μιας σειράς διαταραχών ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων.

«Τα αποτελέσματα που βλέπουμε βρίσκονται σε ένα ερευνητικό περιβάλλον και απαιτούν πολλή προετοιμασία και δομημένη υποστήριξη από εκπαιδευμένους κλινικούς ιατρούς και θεραπευτές – οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να δοκιμάσουν να λάβουν την ουσία μόνοι τους», προειδοποίησε η Δρ Natalie Gukasyan, η οποία επίσης εργάστηκε στη μελέτη.

Η ψιλοκυβίνη και οι σχετικές της ενώσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμες για κλινική χρήση, καθώς σχεδόν σε όλες τις χώρες εμπίπτει στους νόμους για τις ναρκωτικές ουσίες.

Η τρέχουσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychopharmacology, περιελάμβανε 19 γυναίκες και πέντε άνδρες με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη. Η συντριπτική πλειονότητα είχε προηγουμένως λάβει θεραπεία με τυπικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα και περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι τα χρησιμοποιούσαν σε καταθλιπτικά επεισόδια.

Πριν από τη στιγμή της θεραπείας με ψιλοκυβίνη, όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωναν 6 έως 8 ώρες προπαρασκευαστικών συναντήσεων με δύο άτομα εκπαιδευμένα στη θεραπεία με ψιλοκυβίνη. Στη συνέχεια, λάμβαν δύο δόσεις ψιλοκυβίνης που χορηγούνταν με διαφορά περίπου 2 εβδομάδων σε ένα άνετο και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη οδήγησε σε μεγάλη μείωση της κατάθλιψης έως και 12 μήνες μετά τη θεραπεία. Δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες που να σχετίζονται με την ψιλοκυβίνη στη μακροχρόνια περίοδο παρακολούθησης.