Η ιβερμεκτίνη, το αμφιλεγόμενο αντιπαρασιτικό φάρμακο που κάποιοι εκθείασαν ως θεραπεία κατά της Covid-19, δεν βοηθά στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός, σύμφωνα με άλλη μία νέα έρευνα.

«Τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής μας δεν υποστηρίζουν τη χρήση ιβερμεκτίνης για ασθενείς με Covid-19», ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο JAMA Internal Medicine.

Η κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 20 δημόσια νοσοκομεία και ένα κέντρο καραντίνας Covid-19 στη Μαλαισία μεταξύ 31 Μαΐου και 25 Οκτωβρίου.

Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη δοκιμή 490 ασθενών υψηλού κινδύνου με ήπια έως μέτρια Covid-19, η θεραπεία με ιβερμεκτίνη κατά τη διάρκεια της πρώιμης νόσου δεν απέτρεψε την εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή.

Μεταξύ 241 ασθενών που έλαβαν ιβερμεκτίνη, 52 εμφάνισαν σοβαρό COVID-19, σε σύγκριση με 43 από τους 249 ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Τα άτομα που μελετήθηκαν, τα οποία ήταν κατά μέσο όρο 62 ετών και το 55% εξ αυτών ήταν γυναίκες, έλαβαν τυχαία είτε μια 5ήμερη θεραπεία ιβερμεκτίνης συν τυπική φροντίδα για Covid-19  είτε μόνο την τυπική φροντίδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μικρότερες ομάδες ατόμων στη μελέτη για να δουν αν υπήρχαν διαφορές ανάλογα εάν είχαν εμβολιαστεί, όμως δεν βρήκαν κάτι αξιοσημείωτο.

Μόλις περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (51,8%) είχαν εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19. Μεταξύ των εμβολιασμένων ασθενών, το 17,7% στην ομάδα της ιβερμεκτίνης και το 9,2% στην ομάδα ελέγχου ανέπτυξε σοβαρή νόσο.

Παρότι ούτε ο Ευρωπαϊκός, ούτε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, αλλά ούτε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχουν εγκρίνει την ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία της Covid-19, κάποιοι γιατροί στις ΗΠΑ συνεχίζουν να συνταγογραφούν το φθηνό και ευρέως διαθέσιμο αντιπαρασιτικό φάρμακο: παρότι δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της Covid-19, προωθείται από τους αντιεμβολιαστές ως μια εναλλακτική «λύση» («μην εμβολιαστείτε γιατί υπάρχει το “φάρμακο”»).

Στις ΗΠΑ υπήρξαν πολλές αναφορές για άτομα που νοσηλεύτηκαν μετά τη λήψη ιβερμεκτίνης και ο FDA (ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) έχει προειδοποιήσει να μην χρησιμοποιείται.