Νέα δεδομένα από ένα επιστημονικό «ατύχημα» δείχνουν ότι η ζωή μπορεί πραγματικά να περνάει μπροστά από τα μάτια μας καθώς πεθαίνουμε.

Μια ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε να μετρήσει τα εγκεφαλικά κύματα ενός 87χρονου ασθενή που είχε εμφανίσει επιληψία. Αλλά κατά τη διάρκεια της νευρολογικής καταγραφής, ο άτυχος άνδρας υπέστη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο – προσφέροντας μια απροσδόκητη καταγραφή ενός εγκεφάλου που πέθαινε.

Αποκαλύφθηκε ότι 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τον θάνατο, τα εγκεφαλικά κύματα του άνδρα ακολουθούσαν το ίδιο μοτίβα με τα όνειρα ή την ανάκληση αναμνήσεων.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα αυτού του είδους θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μια τελική «ανάκληση όλης της ζωής» μπορεί να συμβεί τις τελευταίες στιγμές ενός ανθρώπου, όπως έγραψε η ερευνητική ομάδα στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Ο Δρ Ajmal Zemmar, ένας συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι αυτό που κατά λάθος κατέγραψε η ομάδα ήταν η πρώτη καταγραφή ενός εγκεφάλου που πεθαίνει: «Ήταν στην πραγματικότητα εντελώς τυχαίο, δεν σχεδιάζαμε να κάνουμε αυτό το πείραμα ή να καταγράψουμε αυτά τα σήματα».

Συνεπώς, ρίχνουμε μια τελευταία ματιά σε όσα περάσαμε με αγαπημένα πρόσωπα και άλλες χαρούμενες αναμνήσεις; Ο Δρ Zemmar είπε ότι ήταν αδύνατο να πει: «Αν ξέφευγα προς τη φιλοσοφική σφαίρα, θα υπέθετα ότι εάν ο εγκέφαλος έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, πιθανότατα θα ήθελε να μας υπενθυμίσει περισσότερο τα καλά πράγματα, παρά τα κακά. Αλλά το τι είναι αξιομνημόνευτο θα είναι διαφορετικό για κάθε άτομο».

Ο Δρ Zemmar, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, είπε ότι στα 30 δευτερόλεπτα προτού η καρδιά του ασθενούς σταματήσει να παρέχει αίμα στον εγκέφαλο, τα εγκεφαλικά του κύματα ακολουθούσαν τα ίδια μοτίβα όπως όταν εκτελούμε γνωστικά απαιτητικές εργασίες, όπως όταν είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάτι, όταν ονειρευόμαστε ή ανακαλούμε αναμνήσεις.

Η ίδια δραστηριότητα συνεχίστηκε για 30 δευτερόλεπτα αφότου η καρδιά του ασθενούς σταμάτησε να χτυπά – το σημείο στο οποίο ο ασθενής χαρακτηρίζεται συνήθως νεκρός.

Η μελέτη εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή τελειώνει – όταν η καρδιά σταματά να χτυπά ή όταν ο εγκέφαλος σταματά να λειτουργεί;

Ο Δρ Zemmar και η ομάδα του έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα από μια μελέτη σε ένα άτομο. Αλλά μια μελέτη του 2013 – που πραγματοποιήθηκε σε υγιείς αρουραίους – μπορεί να προσφέρει μια ένδειξη.

Σε αυτή την έρευνα, αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν υψηλά επίπεδα εγκεφαλικών κυμάτων έως 30 δευτερόλεπτα αφότου η καρδιά των αρουραίων σταμάτησε να χτυπά – ακριβώς όπως διαπιστώθηκε και στη νέα μελέτη.