Δύο σημαντικές μελέτες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα συμφωνούν ότι είναι «εξαιρετικά σαφές» ότι η υπαίθρια αγορά στην Ουχάν της Κίνας ήταν η πηγή του κορωνοϊού και όχι κάποιο κινεζικό κυβερνητικό εργαστήριο, μια θεωρία που εξιτάρει τους συνωμοσιολόγους .

Το ερώτημα από πού προήλθε ο Covid-19 και πώς εξαπλώθηκε έχει αποδειχθεί διχαστικό και με έντονη πολιτική χροιά: αρκετοί στη Δύση και ειδικά στις ΗΠΑ θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο για τον κορωνοϊό στην κινεζική ηγεσία, η οποία με τη σειρά της θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς της στην αρχή της πανδημίας – πόσο μάλλον την κατηγορία ότι ο ιός κατασκευάστηκε ή έστω διέφυγε από ένα δικό της εργαστήριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε έρευνα που διεξήγαγε, ανέφερε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο και ότι κατά πάσα πιθανότητα μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ζώου, όμως δεν μπορούσε να αποκλείσει και την άλλη περίπτωση, όσο εξαιρετικά απίθανη και να είναι.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, μια ανασκόπηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την προέλευση του κορωνοϊού αποδείχθηκε επίσης ασαφής, όμως οι δύο νέες μελέτες, έφτασαν σε συμπεράσματα.

Ο Michael Worobey, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και συν-συγγραφέας και στις δύο μελέτες, είπε: «Όταν εξετάζετε όλα τα στοιχεία μαζί, είναι μια εξαιρετικά σαφής εικόνα ότι η πανδημία ξεκίνησε στην υπαίθρια αγορά Χουανάν».

Η μιας φράσης περίληψη της μια μελέτης συνοψίζει: «Η γεωγραφική ομαδοποίηση των πρώτων γνωστών περιπτώσεων Covid-19 και η εγγύτητα θετικών περιβαλλοντικών δειγμάτων σε πωλητές ζωντανών ζώων υποδηλώνουν ότι η χονδρική αγορά θαλασσινών Χουανάν στην Ουχάν ήταν ο τόπος προέλευσης του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία».

Στην περίληψη της άλλης μελέτης, οι επιστήμονες αναφέρουν: «Η κατανόηση των συνθηκών που οδηγούν σε πανδημίες είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψή τους».

Οι μελέτες που κυκλοφόρησαν το Σάββατο συντάχθηκαν από επιστήμονες στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Οξφόρδη, Εδιμβούργο και Γλασκώβη), τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, μετά από δύο χρόνια ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την πανδημία ανέρχεται σε περισσότερα από 5,9 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στα 433,7 εκατομμύρια.