Πολλές από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πλέον απλώς «μη αναστρέψιμες», σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του ΟΗΕ. Αλλά οι συντάκτες της νέας έκθεσης λένε ότι υπάρχει ακόμη ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι και η φύση πιέζονται πέρα ​​από τις δυνατότητές τους να προσαρμοστούν. Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι «πολύ ευάλωτο» στις αλλαγές του κλίματος, διαπιστώνει η μελέτη.

Αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι εάν η άνοδος της θερμοκρασίας διατηρηθεί κάτω από 1,5 οC, οι προβλεπόμενες απώλειες θα είναι περιορισμένες.

Μόλις τέσσερις μήνες μετά την COP26, τη διάσκεψη όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για ταχεία δράση για την κλιματική αλλαγή, αυτή η νέα μελέτη του ΟΗΕ δείχνει την κλίμακα του έργου που υπάρχει μπροστά μας.

«Η έκθεσή μας δείχνει ξεκάθαρα ότι μέρη όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι μπορεί να πάψουν να υπάρχουν, ότι τα οικοσυστήματα και τα είδη με τα οποία όλοι έχουμε μεγαλώσει και που είναι κεντρικά για τους πολιτισμούς μας μπορεί να εξαφανιστούν», δήλωσε η καθηγήτρια Debra Roberts, συμπρόεδρος της IPCC.

«Αρα αυτή είναι πραγματικά μια βασική στιγμή. Η έκθεσή μας επισημαίνει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτή είναι η δεκαετία δράσης, εάν πρόκειται να αλλάξουμε τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Αυτή η έκθεση από την IPCC είναι η δεύτερη από τις τρεις ανασκοπήσεις από το κορυφαίο σώμα ερευνητών για το κλίμα στον κόσμο. Τον περασμένο Αύγουστο, η πρώτη ανέδειξε την κλίμακα της επίδρασης που είχαν οι άνθρωποι στο κλιματικό σύστημα.

Αυτή η νέα έκθεση εξετάζει τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τις λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Δίνει την πιο σαφή ένδειξη μέχρι σήμερα για το πώς ένας θερμότερος πλανήτης επηρεάζει όλα τα ζωντανά πράγματα στη Γη.

Η έκθεση είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των σκληρών συνεπειών που ήδη βιώνει ο κόσμος, όπως ο αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν από τη ζέστη.

Αλλά οι συγγραφείς λένε ότι υπάρχει ακόμη ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Ένα από τα πράγματα που πιστεύω ότι είναι πραγματικά πολύ σαφές στην έκθεση, είναι ότι ναι, τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά στην πραγματικότητα, το μέλλον εξαρτάται από εμάς, όχι από το κλίμα», δήλωσε η Δρ Helen Adams, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, από King’s College του Λονδίνου.

Η έκθεση δείχνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και οι καύσωνες, πλήττουν τους ανθρώπους και άλλα είδη πολύ πιο σκληρά από ό,τι φαινόταν σε προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ενώ όλοι επηρεάζονται, κάποιοι πλήττονται πολύ περισσότερο. Αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού ζει κάποιος: Μεταξύ 2010 και 2020, 15 φορές περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες σε πολύ ευάλωτες περιοχές, όπως εκείνες της Αφρικής, της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Έχω δει πολλές επιστημονικές εκθέσεις στην εποχή μου, αλλά καμία σαν αυτήν», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres: «Τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα».