Οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και όσοι κάνουν ναργιλέ μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους καπνιστές τσιγάρων για καρκίνο της μύτης και του λαιμού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι «ατμιστές» και όσοι κάνουν συστηματικά ναργιλέ έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εκπνεύσουν καπνό από τη μύτη τους σε σχέση με τους καπνιστές τσιγάρων, οι οποίοι συνήθως εκπνέουν καπνό από το στόμα, εξήγησαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο οι ατμιστές και οι καπνιστές ναργιλέ χρησιμοποιούν τις συσκευές τους μπορεί να εκθέσει τη μύτη και τα ιγμόρεια σε πολύ περισσότερες εκπομπές από ό,τι τα τσιγάρα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Emma Karey, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Αυτές οι εκπομπές μπορεί με τη σειρά τους να αυξήσουν τον κίνδυνο για ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού, εξήγησε η Karey σε δελτίο Τύπου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν 123 ατμιστές και 122 καπνιστές τσιγάρων στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Παρακολούθησαν επίσης 96 άτομα που κάπνιζαν ναργιλέ σε μπαρ.

Διαπίστωσαν ότι το 63% των ατμιστών και το 50% των καπνιστών ναργιλέ εξέπνεαν τον καπνό από τη μύτη τους, σε σύγκριση με το 22% όσων κάπνιζαν τσιγάρα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όσο και οι ναργιλέδες εκθέτουν το αναπνευστικό σύστημα των χρηστών σε υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης, μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων τοξικών χημικών ουσιών, σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα και πούρα.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του ναργιλέ στην υγεία παραμένουν ελάχιστα κατανοητές.

«Επειδή οι συσκευές ατμίσματος και ναργιλέ χρησιμοποιούνται διαφορετικά από τα παραδοσιακά τσιγάρα, πρέπει να εξετάσουμε τις ασθένειες τόσο της μύτης όσο και των πνευμόνων για να αξιολογήσουμε την ασφάλειά τους προτού κρίνουμε αν το ένα είναι πιο επικίνδυνο από το άλλο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Terry Gordon, καθηγητής περιβαλλοντικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Σε μια σχετική μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε αυξημένη βλάβη στις ρινικές οδούς των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων και ναργιλέ. Τα επίπεδα φλεγμονωδών ενώσεων που απελευθερώνονται από τα αμυντικά κύτταρα στη μύτη ήταν έως και 10 φορές υψηλότερα για τους «ατμιστές» και τους χρήστες ναργιλέ σε σύγκριση με τους καπνιστές τσιγάρων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Tobacco Use Insights.