Βρετανοί ειδικοί λένε ότι βρήκαν ακόμη ένα φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από Covid-19.

Το αντιφλεγμονώδες baricitinib χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όμως κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά περίπου ένα πέμπτο σε ασθενείς που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη για σοβαρή Covid-19.

Το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την Covid-19, όπως το φθηνό στεροειδές δεξαμεθαζόνη, για να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές, όπως λένε οι ερευνητές, μειώνοντας τους θανάτους στο μισό.

Αν και τα εμβόλια έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στον περιορισμό των λοιμώξεων και στην προστασία ζωών, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να κολλούν και να αρρωσταίνουν πολύ από τον κορωνοϊό.

Η κλινική δοκιμή Recovery δοκίμασε υπάρχοντα φάρμακα σε ασθενείς με Covid-19 για να δει αν βοηθούν. Έχει ήδη εντοπίσει τη δεξαμεθαζόνη, την τοσιλιζουμάμπη και μια θεραπεία που ονομάζεται Ronapreve – ανακαλύψεις που άλλαξαν την κλινική πρακτική παγκοσμίως και έσωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, όπως λένε οι ειδικοί.

Τώρα φαίνεται ότι ορισμένοι πολύ άρρωστοι ασθενείς με Covid-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ανάγκη από υποστήριξη με οξυγόνο, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα εάν λάβουν baricitinib. Το όφελος ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα αποδεδειγμένα σωτήρια φάρμακα για την Covid-19.

Ένας από τους ασθενείς που εγγράφηκαν στη δοκιμή, ο Mark Rivvers, 51 ετών, από το Cambridge, είπε: «Ήμουν στο νοσοκομείο για σχεδόν ένα μήνα, κυρίως σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ήμουν σε σχεδόν συνεχή αναπνευστική υποστήριξη, εμφάνισα σήψη και είχα πνευμονία. Έβλεπα ως καθήκον μου να συμμετάσχω στη δοκιμή Recovery γιατί ήξερα ότι ό,τι κι αν συνέβαινε σε εμένα, έκανα κάτι θετικό για να βοηθήσω τους άλλους. Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος για το αποτέλεσμα με το baricitinib και ελπίζω ότι τώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος πολλών άλλων».

Υπάρχουν πλέον πολλά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της Covid-19:

-αντιφλεγμονώδη φάρμακα που σταματούν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες

-αντιιικά φάρμακα που καθιστούν δυσκολότερη την αναπαραγωγή του κορωνοϊού στο εσωτερικό του οργανισμού

-θεραπείες αντισωμάτων που μιμούνται το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθούν στον ιό

Ο κοινός επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής Recovery Sir Martin Landray, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Oxford Population Health, δήλωσε: «Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι σε άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω σοβαρής Covid-19, μια υπερδραστήρια ανοσολογική απόκριση είναι βασικός μοχλός βλάβης στους πνεύμονες. Τα σημερινά αποτελέσματα όχι μόνο δείχνουν ότι η θεραπεία με baricitinib βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης, αλλά και ότι αυτό το όφελος είναι επιπρόσθετο σε εκείνο από άλλες θεραπείες που μειώνουν την υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση, όπως η δεξαμεθαζόνη και η τοσιλιζουμάμπη».

«Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα χρήσης συνδυασμών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για περαιτέρω μείωση του κινδύνου θανάτου για μερικούς από τους πιο άρρωστους ασθενείς», συμπλήρωσε.