Ορισμένοι ασθενείς με μακρά Covid-19 μπορεί να έχουν μακροχρόνια νευρική βλάβη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κόπωση, αισθητηριακές αλλαγές και πόνο στα χέρια και τα πόδια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation.

Η νευρική βλάβη, η οποία έχει παρατηρηθεί ακόμη και μεταξύ ήπιων περιπτώσεων νόσου από κορωνοϊό, φαίνεται να προκαλείται από ανοσοποιητικά προβλήματα που προκαλούνται από τη λοίμωξη.

«Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν τα αίτια της μακράς Covid-19», δήλωσε η Δρ Anne Louise Oaklander, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ορισμένοι ασθενείς με μακρά Covid-19 είχαν βλάβες στις περιφερειακές νευρικές ίνες τους και ότι η βλάβη στον μικρών ινών τύπο νευρικών κυττάρων μπορεί να είναι εμφανής», είπε.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 17 ασθενείς με μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 που δεν είχαν ιστορικό ή κίνδυνο νευροπάθειας ή νευρική βλάβη ή ασθένεια. Οι ασθενείς προέρχονταν από 10 πολιτείες των ΗΠΑ και όλοι εκτός από έναν είχαν ήπια λοίμωξη.

Διαπίστωσαν ότι 10 ασθενείς – ή το 59% – είχαν τουλάχιστον μια εξέταση που επιβεβαίωσε τη νευροπάθεια. Δύο ασθενείς είχαν σπάνιες νευροπάθειες που επηρέασαν τα μυϊκά νεύρα και 10 διαγνώστηκαν με περιφερική νευροπάθεια μικρών ινών, η οποία είναι αιτία χρόνιου πόνου. Τα κοινά συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση, αδυναμία, αλλαγές στην αίσθηση και πόνο στα χέρια και τα πόδια τους.

Σε 11 ασθενείς χορηγήθηκαν ανοσοθεραπείες και στους πέντε που έλαβαν επαναλαμβανόμενες θεραπείες με ανοσοσφαιρίνη G φάνηκε να ωφελούνται. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα στο 52% των ασθενών βελτιώθηκαν, αν και σε κανέναν δεν υποχώρησαν όλα.

Εάν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα μακράς Covid-19 που δεν βελτιώνονται, είπε η Δρ Oaklander, θα πρέπει να συζητήσουν την πιθανότητα νευροπάθειας με τον γιατρό τους ή έναν νευρολόγο.

«Η έρευνα από την ομάδα μας και άλλους διευκρινίζει ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι νευροπάθειας μετά την Covid-19  και πώς να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν καλύτερα», είπε η ειδικός.

Η Δρ Oaklander σημείωσε ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να κάνουν κλινικές δοκιμές για να αξιολογήσουν συγκεκριμένες θεραπείες νευροπάθειας μετά την Covid-19. Αλλά ορισμένες υπάρχουσες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν: «Μερικοί ασθενείς φαίνεται να βελτιώνονται από τις τυπικές θεραπείες για άλλες νευροπάθειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό», είπε.