Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες βρήκαν σημαντικές διαφορές σε μαγνητικές τομογραφίες πριν και μετά τη μόλυνση.

Ακόμη και μετά από μια ήπια λοίμωξη, το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου είχε συρρικνωθεί ελαφρώς, με λιγότερη φαιά ουσία στα μέρη που σχετίζονται με την όσφρηση και τη μνήμη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές είναι μόνιμες, αλλά τόνισαν ότι ο εγκέφαλος θα μπορούσε να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου.

Η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Δρ Gwenaelle Douaud, από το Wellcome Center for Integrative Neuroimaging, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Ερευνούσαμε ουσιαστικά ήπιες λοιμώξεις, ώστε να δούμε αν πραγματικά υπήρχαν κάποιες διαφορές στον εγκέφαλο. Η αλλαγή σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί ήταν μεγάλη έκπληξη».

Οι επιστήμονες εξέτασαν 401 συμμετέχοντες 4,5 μήνες, κατά μέσο όρο, μετά τη μόλυνσή τους, το 96% εκ των οποίων είχε ήπια Covid-19 και 384 συμμετέχοντες που δεν είχαν Covid-19.

Βρήκαν ότι:
-Το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου σε όσους μολύνθηκαν είχε συρρικνωθεί μεταξύ 0,2 και 2%
-Υπήρξαν απώλειες στη φαιά ουσία στις περιοχές που συνδέονται με την όσφρηση και στις περιοχές που συνδέονται με τη μνήμη
-Όσοι είχαν αναρρώσει πρόσφατα από Covid-19 δυσκολεύτηκαν λίγο περισσότερο να εκτελέσουν περίπλοκες πνευματικές εργασίες

Αλλά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες ή αν έχουν πραγματικά σημασία για την υγεία και την ευημερία.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο εγκέφαλος έχει πραγματικά πλαστικότητα – με αυτό εννοούμε ότι μπορεί να αυτοθεραπευθεί. Έτσι, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι βλαβερές συνέπειες της λοίμωξης θα αμβλυνθούν», δήλωσε η Δρ Douaud.

Η πιο σημαντική απώλεια φαιάς ουσίας ήταν στις περιοχές που συνδέονται με την όσφρηση- αλλά δεν είναι σαφές εάν ο ιός επιτίθεται απευθείας σε αυτήν την περιοχή ή τα κύτταρα απλώς πεθαίνουν λόγω έλλειψης χρήσης, αφού τα άτομα με Covid-19 χάσουν την όσφρησή τους. Δεν είναι επίσης σαφές εάν όλες οι παραλλαγές του ιού προκαλούν αυτή τη βλάβη.