Μια σημαντική μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της Covid-19 που έγινε στις ΗΠΑ δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ δύο εμβολίων και των θανάτων που καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφερε ότι το 92% των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τα εμβόλια των Pfizer και Moderna ήταν ήπιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 4.500 άνθρωποι πέθαναν μετά τον εμβολιασμό, στις ΗΠΑ, έως τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν ασυνήθιστα μοτίβα στα δεδομένα που να υποδηλώνουν σύνδεση με τα ίδια τα εμβόλια.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Tom Shimabukuro είπε: «Είναι καθησυχαστικό ότι οι αντιδράσεις και στα δύο εμβόλια mRNA είναι γενικά ήπιες και υποχωρούν μετά από μία ή δύο ημέρες – επιβεβαιώνοντας έτσι τις αναφορές από κλινικές δοκιμές».

Οι ερευνητές εξέτασαν «ανεπιθύμητες παρενέργειες» από σχεδόν 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουνίου 2021.

Μέλη του κοινού, πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να αναφέρουν οποιαδήποτε πιθανή παρενέργεια, χρησιμοποιώντας το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου (VAERS), που διαχειρίζεται το CDC και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Μια δεύτερη μέθοδος, η V-safe, επιτρέπει σε πολίτες να συμπληρώσουν μια έρευνα στο smartphone τους μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης από την εξέταση των στοιχείων αυτών δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Από το σύστημα VAERS, το CDC έλαβε περισσότερες από 340.000 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό, με το 92% να έχει καταγραφεί ως ήπιες: Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πονοκέφαλοι, κόπωση, πυρετός και ρίγη.

Από τα περισσότερα από 22.000 συμβάντα που κατατάχθηκαν ως σοβαρά, το πιο συνηθισμένο ήταν η δύσπνοια. Άλλα σοβαρά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένης μιας μορφής καρδιακής φλεγμονής γνωστής ως μυοκαρδίτιδας, έχουν ήδη εντοπιστεί μετά τον εμβολιασμό τόσο της Pfizer όσο και της Moderna, αν και αυτή η παρενέργεια είναι πολύ σπάνια.

Επειδή τα εμβόλια κατά της Covid-19 αρχικά εγκρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει των διατάξεων για χρήση έκτακτης ανάγκης, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης υποχρεούνται να αναφέρουν όλους τους θανάτους μετά τον εμβολιασμό, είτε ο γιατρός υποψιάζεται ότι υπάρχει «εύλογη» σύνδεση είτε όχι.

Οι ερευνητές είπαν ότι λιγότερο από το 1% των ατόμων που συμπλήρωσαν την έρευνα V-safe είχαν ζητήσει ιατρική φροντίδα μετά τον εμβολιασμό.