Μια ένεση που βοηθάει στην απώλεια βάρους, η οποία λειτουργεί καταστέλλοντας την όρεξη, είναι πλέον διαθέσιμη για αγορά στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά με ιατρική συνταγή.

Το Saxenda είναι διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα Boots και Lloyds Pharmacy, οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο θα πρέπει πρώτα να κάνουν αίτηση για μια γρήγορη διαδικτυακή συμβουλευτική. Είναι φάρμακο και χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας θεραπείας απώλειας βάρους γιατρού.

Το φάρμακο χορηγείται με ένεση και λειτουργεί μιμούμενο μια ορμόνη που ονομάζεται GLP1, η οποία είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται μετά το φαγητό για να μας ενημερώσει ότι είμαστε χορτάτοι.

Το Saxenda μιμείται αυτήν την ορμόνη, περιορίζοντας την όρεξη, ώστε αυτός που το χρησιμοποιεί να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες. Έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα διατροφής με χαμηλά λιπαρά και μέτρια φυσική δραστηριότητα.

Οι ειδικοί έσπευσαν να τονίσουν ότι δεν είναι μια «θαυματουργή» ένεση απώλειας βάρους, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια των περιττών κιλών.

Οι χρήστες του θα πρέπει να αναμένουν ότι θα χάσουν περίπου το 5% του σωματικού τους βάρους τους πρώτους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας η λιραγλουτίδη, όπως ονομάζεται το κύριο συστατικό του Saxenda, είναι «κατάλληλο για ενήλικες ηλικίας έως 75 ετών. Δεν συνιστάται εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή έχετε ορισμένες παθήσεις, όπως προβλήματα με το συκώτι ή τα νεφρά».

Στον ιστότοπο της Saxenda αναφέρεται ότι οι κοινές παρενέργειες για όσους λαμβάνουν την ένεση περιλαμβάνουν ναυτία, κόπωση, δυσκοιλιότητα και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μεταξύ άλλων. Μεταξύ των σοβαρών παρενεργειών αναφέρονται «όγκοι του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου».

Για να δικαιούται κάποιος να λάβει το φάρμακο, θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια, όπως το να έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 ή παραπάνω και να έχει δοκιμάσει προηγουμένως άλλες μεθόδους για απώλεια βάρους. Το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο επίσης καταγράφει το ιατρικό ιστορικό και τυχόν συμπτώματα από άλλες παθήσεις.

Η επίδραση μιας ένεση διαρκεί 17 ημέρες και μια συσκευασία των τριών θα πρέπει να καλύψει τον ενδιαφερόμενο για τεσσερισήμισι εβδομάδες. Από άποψη τιμής, η συσκευασία των τριών κοστίζει 150 £ και των πέντε 240 £.