Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο φόβος για ένα πυρηνικό ατύχημα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αναζητούνται λύσεις προστασίας από τη ραδιενέργεια.

Όπως θυμούνται όσοι έζησαν τα γεγονότα του Τσέρνομπιλ, τα σκευάσματα ιωδίου μπορούν υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας στον οργανισμό και να μας προφυλάξουν εν μέρει από τη ραδιενέργεια.

Τα σκευάσματα ιωδίου είναι χάπια που περιέχουν ιωδιούχο κάλιο, σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι μπορεί να λάβει κανείς από τη διατροφή του.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μετά τη λήψη των χαπιών το ιώδιο απορροφάται  από τον θυρεοειδή αδένα, προφυλάσσοντας έτσι από την απορρόφηση τυχόν ποσοτήτων ραδιενεργού ιωδίου.

Σε περίπτωση που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή πυρηνική έκρηξη, το ραδιενεργό ιώδιο που εκλύεται προσλαμβάνεται από τον αδένα προκαλώντας καρκίνο του θυρεοειδούς. Εάν όμως αμέσως μετά το ατύχημα αυτός που έχει εκτεθεί στη ραδιενέργεια λάβει τα χάπια ιωδίου, το ιωδιούχο κάλιο δεσμεύεται αυτομάτως από τον θυρεοειδή παρεμποδίζοντας τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου.

Αρκετοί ευρωπαίοι πολίτες ήδη έχουν στραφεί στα χάπια ιωδίου, εξαντλώντας τα αποθέματα, ενώ και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι στην Ελλάδα τα χάπια ιωδίου που κυκλοφορούν στην αγορά ως συμπληρώματα διατροφής δεν είναι κατάλληλα για τέτοια χρήση.

Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωση του πως,  η περιεκτικότητα τους σε ιώδιο δεν επαρκεί και φτάνει να είναι έως και 500 φορές χαμηλότερη σε σχέση με τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

Τονίζει επίσης ότι, αν κάποια χώρα βρεθεί εκτεθειμένη σε ραδιενέργεια και χρειαστεί να ληφθούν μέτρα προστασίας, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα, όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής.

Η επίσημη ανακοίνωση όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου:

«Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από τη ραδιενέργεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σας ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής».