Περισσότεροι από 170 εκατομμύρια Αμερικανοί – ή περίπου οι μισοί ενήλικες της χώρας- εκτέθηκαν σε επιβλαβή επίπεδα μόλυβδου ως παιδιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 90% των παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1951 και 1980 είχαν επίπεδα μολύβδου στο αίμα υψηλότερα από το όριο ασφαλείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας (CDC). Κατά μέσο όρο, η πρώιμη παιδική ηλικία έκθεση στον μόλυβδο είχε ως αποτέλεσμα μια πτώση του IQ κατά 2,6 μονάδες ανά άτομο.

«Τα περισσότερα παιδιά εκείνης της εποχής –οι λεγόμενοι Baby Boomers- είχαν μέτρια έκθεση σε μόλυβδο», δήλωσε ο Matt Hauer, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης και επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

«Ωστόσο, η γενιά Χ εκτέθηκε σε πολύ υψηλές ποσότητες μόλυβδου, τώρα οι Millennials και η γενιά που ακολούθησε έχουν εκτεθεί σε πολύ χαμηλές ποσότητες μόλυβδου», είπε.

Τα ευρήματα ήταν «εξοργιστικά» επειδή οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η έκθεση σε μόλυβδο είναι επιβλαβής, δήλωσε ο Michael McFarland, επίσης συν-συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα, τα δεδομένα απογραφής και τη χρήση βενζίνης με μόλυβδο για να κατανοήσει πόσο διαδεδομένη ήταν η έκθεση σε μόλυβδο κατά την πρώιμη παιδική ηλικία στις ΗΠΑ μεταξύ 1940 και 2015. Εξέτασαν κυρίως την έκθεση σε μόλυβδο που προκαλείται από τη βενζίνη με μόλυβδο, η οποία ήταν η κυρίαρχη μορφή έκθεσης μεταξύ 1940 και 1980.

Εκτίμησαν ότι περίπου ο μισός πληθυσμός που ήταν ενήλικος το 2015 είχε εκτεθεί σε επίπεδα μολύβδου που ξεπερνούσαν τα 5 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο – το όριο του CDC εκείνη την εποχή. Περισσότερα από 54 εκατομμύρια είχαν εκτεθεί σε επίπεδα πάνω από 15 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο και 4,5 εκατομμύρια είχαν εκτεθεί σε 30 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο – ή έξι φορές πάνω από το όριο.

Διαπίστωσαν ότι τα εκτιμώμενα προβλήματα που συνδέονται με τον μόλυβδο ήταν μεγαλύτερα για τα 21 εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1966 και 1970, οι οποίοι είχαν μέση πτώση 5,9 μονάδων στο IQ ανά άτομο.

Οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει αυστηρότερους κανονισμούς για την προστασία των πολιτών από τη δηλητηρίαση από μόλυβδο τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στη βενζίνη, που πλέον είναι αμόλυβδη. Η ομάδα μελέτης διαπίστωσε ότι τα επίπεδα μόλυβδου στο αίμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα από 5 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν μετά το 2001.

Η έκθεση σε μόλυβδο κατά την παιδική ηλικία είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευματικών δεξιοτήτων και αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, νεφρικής βλάβης και καρδιακών παθήσεων. Έχει επίσης συνδεθεί με βλάβες σε εγκύους και σε παιδιά σε ανάπτυξη.