O πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς με μόσχευμα από γενετικά τροποποιημένο γουρούνι άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο David Bennett, ο οποίος είχε καρδιοπάθεια σε τελικό στάδιο, επέζησε για δύο μήνες μετά το χειρουργείο που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Όμως η κατάστασή του άρχισε να επιδεινώνεται πριν από αρκετές ημέρες, όπως είπαν οι γιατροί του στη Βαλτιμόρη και ο 57χρονος πέθανε στις 8 Μαρτίου.

Ο ασθενής γνώριζε τους κινδύνους που συνδέονταν με τη χειρουργική επέμβαση, αναγνωρίζοντας πριν από τη διαδικασία ότι ήταν «ζαριά».

Οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έλαβαν ειδική άδεια από την αμερικανική ιατρική ρυθμιστική αρχή για να πραγματοποιήσουν τη μεταμόσχευση, με βάση ότι ο David Bennett -ο οποίος δεν ήταν κατάλληλος για μεταμόσχευση από άνθρωπο δότη- θα είχε πεθάνει διαφορετικά.

Ήταν ήδη κλινήρης για έξι εβδομάδες πριν από το χειρουργείο, συνδεδεμένος με ένα μηχάνημα που τον κρατούσε στη ζωή.

Ο David Bennett υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 7 Ιανουαρίου και οι γιατροί του δήλωσαν ότι τις εβδομάδες που ακολούθησαν πέρασε χρόνο με την οικογένειά του, παρακολούθησε τον τελικό του αμερικανικού ποδοσφαίρου και μίλησε για την επιθυμία να γυρίσει στο σπίτι του και στον σκύλο του, τον Lucky.

Όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε, αφήνοντας τους γιατρούς «συντετριμμένους».

«Αποδείχθηκε γενναίος και ευγενής ασθενής που πάλεψε μέχρι το τέλος», είπε ο χειρουργός Δρ Bartley Griffith, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση.

Ο γιος του Bennett, David Junior, είπε ότι ελπίζει ότι η μεταμόσχευση στον πατέρα του «θα είναι η αρχή της ελπίδας και όχι το τέλος». «Είμαστε ευγνώμονες για κάθε καινοτόμο στιγμή, κάθε τρελό όνειρο, κάθε άγρυπνη νύχτα που οδήγησε σε αυτή την ιστορική προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο Δρ Griffith είχε δηλώση προηγουμένως ότι η πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση θα φέρει τον κόσμο «ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης έλλειψης οργάνων». Επί του παρόντος, 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα μόνο στις ΗΠΑ περιμένοντας μόσχευμα, με περισσότερους από 100.000 να βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Η δυνατότητα χρήσης οργάνων ζώων έχει εξεταστεί από καιρό και η χρήση βαλβίδων καρδιάς χοίρου είναι ήδη κοινή.

Τον Οκτώβριο του 2021, χειρουργοί στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν ότι είχαν μεταμοσχεύσει με επιτυχία νεφρό χοίρου σε άνθρωπο. Εκείνη την εποχή, η εγχείρηση ήταν το πιο προηγμένο πείραμα στον τομέα. Ωστόσο, ο παραλήπτης σε εκείνη την περίσταση ήταν εγκεφαλικά νεκρός, χωρίς καμία ελπίδα ανάρρωσης.