Η Κίνα αυστηροποιεί τα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, προχωρώντας στα μεγαλύτερα lockdown από την έναρξη της πανδημίας.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα αντιμετωπίζουν περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της επαρχίας Τζιλίν και της Σεντζέν, καθώς οι αρχές καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων.

Η Κίνα ανέφερε σήμερα περισσότερα από 5.000 κρούσματα, την πλειονότητα εξ αυτών στην Τζιλίν.

Οι 24 εκατομμύρια κάτοικοι της βορειοανατολικής επαρχίας μπήκαν χθες σε lockdown. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα εφαρμόζει το μέτρο σε μια ολόκληρη επαρχία, μετά το lockdown της Ουχάν και της επαρχίας Χεμπέι στην αρχή της πανδημίας.

Οι κάτοικοι της Τζιλίν δεν επιτρέπεται να μετακινούνται και όποιος θέλει να φύγει από την επαρχία πρέπει να ζητήσει ειδική άδεια από την αστυνομία.

Το μέτρο έρχεται μια ημέρα αφότου επιβλήθηκε ένα πενθήμερο lockdown στους 12,5 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης Σεντζέν. Οι αρχές στην πόλη Λανγκφάνγκ, κοντά στο Πεκίνο, καθώς και στην Ντονγκουάν, στα νότια, επέβαλαν επίσης lockdown από σήμερα.

Οι επιχειρήσεις σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές έχουν κληθεί να κλείσουν ή να λειτουργούν με τους υπαλλήλους σε τηλεργασία, εκτός εάν παρείχαν αναγκαίες υπηρεσίες (διατροφής, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κλπ).

Η Κίνα έχει καταγράψει γενικά λιγότερα κρούσματα λόγω μιας αυστηρής πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων, σύμφωνα με την οποία καταφεύγει σε άμεσα lockdown, μαζικά τεστ και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η ταχεία μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον κάνει την τήρηση αυτής της προσέγγισης όλο και πιο δύσκολη.

Από την αρχή του έτους, η Κίνα έχει αναφέρει περισσότερα κρούσματα στο εσωτερικό από ό,τι ολόκληρο το 2021.

Ο κορυφαίος Κινέζος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Zhang Wenhong χαρακτήρισε τα πρόσφατα κρούσματα «την πιο δύσκολη περίοδο τα δύο χρόνια μάχης με τον κορωνοϊό» και ότι ακόμη βρισκόταν «στο πρώιμο στάδιο μιας εκθετικής ανόδου».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ενώ ήταν απαραίτητο για την Κίνα να διατηρήσει τη στρατηγική της για μηδενικά κρούσματα ώστε να ελέγξει τις εστίες της πανδημίας, «αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική του lockdown και των μαζικών τεστ για πάντα».