Το ένα τέταρτο των παιδιών και των εφήβων που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό και εμφανίζουν συμπτώματα, αναπτύσσουν και μακροχρόνια προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα μακροπρόθεσμα ζητήματα ήταν εκτεταμένα και ήταν παρόμοια με εκείνα της μακράς Covid-19 που παρατηρούνται σε ενήλικες, όπως κόπωση, διαταραχές ύπνου, αναπνευστικά, καρδιακά και γαστρεντερικά προβλήματα.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν επίσης επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία που προέρχονται από την Covid-19», είπε η Δρ Sonia Villapol, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Χιούστον.

«Ο εντοπισμός των κύριων σημείων και συμπτωμάτων της Covid-19 σε παιδιά μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση, στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών, στη δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων για βέλτιστη κλινική διαχείριση και στην εύρεση παραγόντων κινδύνου για την πρόληψη», σημείωσε.

Η Δρ Villapol και άλλοι ερευνητές από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τη Σουηδία συγκέντρωσαν δεδομένα από 21 προηγούμενες μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική για να υπολογίσουν πόσοι ασθενείς κάτω των 18 ετών εμφάνισαν μακρά Covid-19 και να εντοπίσουν τα πιο κοινά συμπτώματα.

Μεταξύ περισσότερων από 80.000 παιδιών και εφήβων με Covid-19, το 25% εμφάνισε συμπτώματα που διήρκεσαν για τουλάχιστον 4 έως 12 εβδομάδες ή νέα επίμονα συμπτώματα που εμφανίστηκαν μέσα σε 12 εβδομάδες. Μακρά Covid-19 εμφανίστηκε σε περισσότερο από το 29% των παιδιών που χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα παιδιά που αρρώστησαν σοβαρά ή είχαν παχυσαρκία, ασθένειες που σχετίζονται με αλλεργίες ή άλλα μακροχρόνια προβλήματα υγείας είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μακρά Covid-19.

Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας ήταν συμπτώματα διάθεσης, όπως άγχος και κατάθλιψη, ακολουθούμενα από κόπωση και διαταραχές ύπνου. Άλλα κοινά συμπτώματα ήταν νευροψυχιατρικά (πονοκέφαλοι, αλλαγές στις δεξιότητες σκέψης, ζάλη, προβλήματα ισορροπίας), καρδιοαναπνευστικά (δυσκολία στην αναπνοή, συμφόρηση, δυσανεξία στην άσκηση, πόνος και σφίξιμο στο στήθος, βήχας, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός), γνωστικά (μειωμένη συγκέντρωση, δυσκολία μάθησης, σύγχυση, απώλεια μνήμης), δερματικά (πολλή εφίδρωση, φαγούρα, τριχόπτωση) και γαστρεντερικά (απώλεια όρεξης, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, διάρροια, έμετος και ναυτία).

Σε σύγκριση με παιδιά χωρίς Covid-19, τα παιδιά που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίμονη απώλεια γεύσης ή όσφρησης, διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα και διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ανεβάζουν συχνά πυρετό.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα, επειδή οι αναλύσεις συγκεντρωτικών δεδομένων από πολλές μελέτες με διαφορετικές μεθόδους μπορεί να έχουν όρια. Αλλά η εργασία τους μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της μακράς Covid-19 και στη θεραπεία παιδιών με παρόμοια μακροχρόνια συμπτώματα.