Δύο επιβάτες στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Ισραήλ βρέθηκαν με μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία είναι ένας συνδυασμός των υποπαραλλαγών ΒΑ.1 και ΒΑ.2 της Omicron.

Ο ιός ανιχνεύθηκε μέσω PCR- test.

«Αυτή η παραλλαγή είναι ακόμα άγνωστη σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι τα συμπτώματα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι τώρα στους δύο ασθενείς είναι ήπιος πυρετός, πονοκέφαλος και μυϊκός πόνος.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν ανησυχούμε μήπως οδηγήσει σε σοβαρότερη ασθένεια, δεδομένου ότι είναι ένας συνδυασμός δύο υποπαραλλαγών της πιο ήπιας παραλλαγής Όμικρον», δήλωσε ο επικεφαλής του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της Covid-19, Δρ Salman Zarka.

Η παραλλαγή Όμικρον, που επικρατεί τώρα, είναι η πιο ήπια παραλλαγή του κορωνοϊού. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι πιο ήπια, έχει συμπεριληφθεί στις παραλλαγές ανησυχίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της που έχει πυροδοτήσει το τελευταίο κύμα της πανδημίας, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται συνδυασμένη παραλλαγή στο Ισραήλ. Τον Ιανουάριο του 2022, το Ισραήλ είχε καταγράψει το πρώτο κρούσμα Florona, όπως ονομάστηκε η διπλή, ταυτόχρονη λοίμωξη από τον κορωνοϊό  και από τη γρίπη.

Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού τον Δεκέμβριο του 2020. Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η είσοδος σε μη εμβολιασμένους τουρίστες χωρίς παραμονή σε καραντίνα, ως μέρος της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει γενικότερα τα κράτη να μην χαλαρώσουν τα μέτρα, διότι δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα εμφάνισης νεότερων παραλλαγών, ακόμη και πιο σοβαρών.

Μάλιστα, είχε αναφέρει ότι ένας συνδυασμός των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον, που ονομάστηκε «Deltakron» εντοπίστηκε να κυκλοφορεί σε μέρη της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να κυριαρχήσει ή να επεκταθεί ιδιαίτερα.

Για αυτή τη νέα παραλλαγή που βρέθηκε στο Ισραήλ, ο ΠΟΥ δεν έχει κάνει ακόμη κάποια επίσημη δήλωση.