Το υπουργείο Υγείας της Δανίας ανακοίνωσε τα σχέδιά του για απαγόρευση πώλησης τσιγάρων και προϊόντων νικοτίνης σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2010.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke είπε ότι η αλλαγή πολιτικής θα αποτρέψει την επόμενη γενιά από τη χρήση οποιασδήποτε μορφής καπνού.

«Η ελπίδα μας είναι ότι όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 2010 και μετά δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν ή να χρησιμοποιούν προϊόντα με βάση τη νικοτίνη. Εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να απαγορεύσουμε τις πωλήσεις σε αυτή τη γενιά, αυξάνοντας σταδιακά το όριο ηλικίας αγοράς», δήλωσε ο κ. Heunicke.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στη Δανία, τα άτομα κάτω των 18 ετών απαγορεύεται να αγοράζουν καπνό και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αλλά περίπου το 31% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών είναι καπνιστές, είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Heunicke επεσήμανε επίσης ότι το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου στη χώρα, με 13.600 θανάτους κάθε χρόνο.

Η είδηση ​​έρχεται λίγο καιρό αργότερα αφότου η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σχέδια να απαγορεύσει την αγορά τσιγάρων για όσους γεννήθηκαν μετά το 2008. Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ φέτος. Σε δήλωση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2021, η υπουργός Υγείας Δρ Ayesha Verrall είπε ότι η απαγόρευση θα εξασφαλίσει ότι οι νέοι «δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν».

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν, επομένως θα καταστήσουμε παράβαση την πώληση ή την παροχή προϊόντων καπνού σε ομάδες νέων», είπε η Δρ Verrall: «Όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, άτομα ηλικίας 14 ετών δεν θα μπορούν να αγοράσουν νόμιμα καπνό».

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας σχεδιάζει να εισάγει σημαντικούς ελέγχους στα προϊόντα καπνού, όπως η μείωση της ποσότητας νικοτίνης στα τσιγάρα –κλασικά και ηλεκτρονικά- και ο περιορισμός των καταστημάτων όπου μπορούν να πωλούνται τσιγάρα: σύμφωνα με τις αλλαγές, ο αριθμός των καταστημάτων που είναι εξουσιοδοτημένα να πωλούν τσιγάρα θα μειωθεί από περίπου 8.000 σε λιγότερο από 500.

«Αυτά είναι κορυφαία μέτρα παγκοσμίως που θα μας βάλουν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του μακροχρόνιου στόχου της Νέας Ζηλανδίας να είναι απαλλαγμένη από το κάπνισμα μέχρι το 2025», πρόσθεσε η υπουργός υγείας της χώρας Δρ Ayesha Verrall.