Τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία κοιμούνται και ασκούνται λιγότερο από τα αγόρια και έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που προέρχονται από τις εμπειρίες σχεδόν 40.000 εφήβων στο ευρύτερο Μάντσεστερ.

Οι νέοι συνεργάστηκαν με ακαδημαϊκούς για να δημιουργήσουν ένα ερωτηματολόγιο για το ερευνητικό πρόγραμμα BeeWell, σε αυτό που θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια ανάλυσης της ευημερίας των νέων σε μια περιοχή και διαρκεί τρία χρόνια.

Τα κορίτσια είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες – 22% – να αναφέρουν σοβαρές συναισθηματικές δυσκολίες, σε σχέση με τα αγόρια (7%).

Η Saint, μία από τις μαθήτριες του Γυμνασίου που απάντησαν, δεν εξεπλάγην που τα πρώτα αποτελέσματα αποκάλυψαν κάποιες έντονες διαφορές μεταξύ των εμπειριών κοριτσιών και αγοριών: Παράτησε το ποδόσφαιρο γιατί είχε βαρεθεί να νιώθει ανεπιθύμητη ως το μοναδικό κορίτσι.

Είπε: «Νομίζω ότι πολλά πράγματα σήμερα έχουν να κάνουν με το να φαίνεσαι καλός για τους άλλους ανθρώπους, να είσαι αυτό που περιμένουν οι άλλοι να είσαι – το τέλειο κορίτσι. Ειδικά σήμερα που πολλοί άνθρωποι αμφισβητούν ποιοι είναι και την ταυτότητά τους».

Η νεαρή ανέφερε ότι υπήρχε πίεση να φτιάξεις μια ζωή που να μοιάζει πολυάσχολη, ακόμα κι αν δεν έχεις ανθρώπους κοντά σου με τους οποίους να μπορείς να μιλήσεις άνετα στην πραγματικότητα.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν υψηλότερη μεταξύ των κοριτσιών, κατά μέσο όρο 4,8 ώρες την ημέρα, και το 46% ανέφερε ότι δεν κοιμόταν αρκετά.

Οι έφηβοι ανέφεραν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να είναι πηγή υποστήριξης, αλλά και να αυξήσουν την πίεση στα κορίτσια σχετικά με την εικόνα του σώματος.

Όμως νιώθουν τα αγόρια ότι έχουν περισσότερη ελευθερία; Μάλλον ναι, ειδικά στον αθλητισμό, επειδή η επιλογές για τα αγόρια είναι περισσότερες. Επίσης, θεωρούν ότι τα αγόρια έχουν πολύ περισσότερα περιθώρια να είναι «άτακτα».

Συνολικά, το ένα τρίτο των εφήβων ανέφεραν ότι ήταν δραστήριοι για μία ώρα την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, αλλά για τα κορίτσια αυτό το ποσοστό μειώθηκε σε μόλις 26%.

Στον αντίποδα, οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι είναι πιθανό να υπάρχει λιγότερος χώρος για τα αγόρια να εκφράσουν την ευαισθησία τους.

Ο καθηγητής Neil Humphrey, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε ότι αυτό που έκανε το πρόγραμμα BeeWell διαφορετικό ήταν η συμμετοχή 150 εφήβων στο σχεδιασμό των ερευνητικών ερωτήσεων. Οι πληροφορίες έχουν ήδη διοχετευθεί εμπιστευτικά σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετείχαν για να επικαιροποιήσουν τις τακτικές ευημερίας των μαθητών τους.