Έντονη ανησυχία υπάρχει μεταξύ ειδικών υγείας για αύξηση μολυσματικών ασθενειών στην Ουκρανία, όπως πολιομυελίτιδα, χολέρα και ιλαρά.

Οι γιατροί στην Ουκρανία θεωρούν ότι η αύξηση αυτών των μολυσματικών ασθενειών θα είναι άλλη μια συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας – και ότι θα μπορούσαν να χαθούν ακόμη περισσότερες ζωές.

Πολλές πόλεις δεν έχουν πλέον υγειονομική περίθαλψη, ενώ ορισμένες δεν έχουν ούτε τα βασικά, όπως νερό και ηλεκτρισμό. Συνεπώς, παραμονεύουν ασθένειες όπως η χολέρα, που συνήθως εξαπλώνονται σε μέρη όπου υπάρχει έλλειψη νερού με ανεπαρκή υγιεινή.

Παράλληλα, ο κίνδυνος κρουσμάτων πολιομυελίτιδας και ιλαράς αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους, ενώ οι ιατρικές προμήθειες διαρκώς λιγοστεύουν.

«Υπήρξε επιδημία πολιομυελίτιδας στην Ουκρανία πέρυσι», είπε η Kate White, υπεύθυνη προγράμματος έκτακτης ανάγκης για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και συμπλήρωσε: «H Ουκρανία ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που είχε επιδημία χολέρας το 2011 και αυτό συνέβη στη Μαριούπολη».

Ταυτόχρονα, ορισμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Ουκρανία δεν λειτουργούν πλέον, καθώς έχουν δεχθεί επίθεση ή βρίσκονται σε υπό πολιορκία περιοχές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και η UNICEF εξέδωσαν κοινή δήλωση, σημειώνοντας ότι από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 31 επιθέσεις κατά δομών υγειονομικής περίθαλψης και ζητώντας «άμεση παύση όλων των επιθέσεων σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης» στην Ουκρανία.

«Αυτές οι επιθέσεις οδήγησαν σε τουλάχιστον 12 θανάτους και 34 τραυματισμούς και επηρέασαν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και τη διαθεσιμότητά τους», όπως αναφέρει η κοινή τους δήλωση.

Παράλληλα, παγκόσμιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι θα υπάρξει και αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ουκρανία: «Ο ουκρανικός πληθυσμός δεν ήταν επαρκώς εμβολιασμένος», είπε η White και υπογράμμισε ότι βεβαίως το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει σταματήσει πλέον.

Επίσης, άνθρωποι στην Ουκρανία με χρόνιες ασθένειες έχουν χάσει την πρόσβαση στα φάρμακά τους εξαιτίας του πολέμου και η κατάσταση της υγείας τους μπορεί τώρα να επιδεινώνεται.

«Δυστυχώς, αυτές οι συνέπειες του πολέμου στη δημόσια υγεία δεν θα είναι οι μοναδικές για την Ουκρανία», είπε η White και πρόσθεσε: «Είμαστε μόνο στην αρχή του βάρους που πρόκειται να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας της χώρας».