Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για πέμπτη συνεχή χρονιά, με βάση την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, έναν ετήσιο δείκτη του ΟΗΕ που κατέταξε στον αντίποδα το Αφγανιστάν ως την πιο δυστυχισμένη, ακολουθούμενη από τον Λίβανο.

Η Ελλάδα βελτίωσε οριακά τη θέση της, ανεβαίνοντας στην 67η από την 68η, μεταξύ σχεδόν 150 χωρών.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην ευημερία. Τη μεγαλύτερη πτώση στον παγκόσμιο πίνακα ευτυχίας κατέγραψαν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν.

Ο Λίβανος, που αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση, έπεσε στην προτελευταία θέση των 146 χωρών, ακριβώς πίσω από τη Ζιμπάμπουε.

Το πληγωμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν, ήταν  ήδη στην τελευταία θέση του πίνακα από πέρυσι, αν και είδε την ανθρωπιστική του κρίση να βαθαίνει από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον περασμένο Αύγουστο, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

«Αυτό η κατάταξη είναι μια έντονη υπενθύμιση της υλικής και άυλης ζημιάς που προκαλεί ο πόλεμος στα πολλά θύματά του», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έκθεσης Jan-Emmanuel De Neve.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, που διανύει τώρα το 10ο έτος δημοσίευσής της, βασίζεται στην εκτίμηση των ανθρώπων για την ευτυχία τους, καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Εκχωρεί μια βαθμολογία ευτυχίας σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10, με βάση έναν μέσο όρο δεδομένων τριών ετών.

Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν για άλλη μια φορά στις πρώτες θέσεις – με τους Δανούς δεύτερους, ακολουθούμενους από τους Ισλανδούς, τους Ελβετούς και τους Ολλανδούς.

Οι ΗΠΑ ανέβηκαν τρεις θέσεις – στη 16η, μία μπροστά από τη Βρετανία. Η Γαλλία ανέβηκε στην 20η, την υψηλότερη κατάταξή της μέχρι σήμερα.

Εκτός από την προσωπική αίσθηση ευημερίας, με βάση τις δημοσκοπήσεις της Gallup σε κάθε χώρα, η βαθμολογία ευτυχίας λαμβάνει υπόψη το ΑΕΠ, την κοινωνική υποστήριξη, την προσωπική ελευθερία και τα επίπεδα διαφθοράς.

Φέτος οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκρίνουν τα συναισθήματα των ανθρώπων πριν και μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Διαπίστωσαν «έντονες αυξήσεις στο άγχος και τη θλίψη» σε 18 χώρες, αλλά και μια πτώση στα συναισθήματα θυμού.

«Το μάθημα της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας  όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η κοινωνική υποστήριξη, η γενναιοδωρία μεταξύ των πολιτών και η ειλικρίνεια στην διακυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία», έγραψε ο Jeffrey Sachs, εκ των συντακτών της έκθεσης: «Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να προσέχουν».