Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέλυσε την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

«Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μια σαφή αυξητική τάση τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων κρουσμάτων του 7ημερου να έχει και πάλι ξεπεράσει τις 20.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αυξήθηκε στους 130.000 συνανθρώπους μας.

»Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την 10η εβδομάδα του έτους που έληξε την προηγούμενη Κυριακή, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.

»Όπως είπε και η Υπουργός, αυτό άλλωστε το καταλαβαίνουμε όλοι μας από το οικογενειακό και το εργασιακό μας περιβάλλον όπου κάθε μέρα, κάθε δυο μέρες ακούμε για κάποιο γνωστό ή συγγενή μας που έχει κολλήσει.

»Να σημειωθεί, βέβαια, ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση τις τελευταίες 3-4 μέρες.

»Η χώρα μας ακολουθεί την πορεία πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου σημειώνεται και εκεί έξαρση των νέων κρουσμάτων όπως είναι η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία αλλά και η Αυστρία.

»Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 37 έτη, καθώς παρατηρείται μια μείωση στα παιδιά και στους εφήβους με αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 50 ετών.

»Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων επίσης έχει αυξηθεί με τον κυλιόμενο μέσο όρο του 7ημερου να είναι στο 7,6% παρά τον σταθερά υψηλό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων που γίνονται καθημερινά, που παραμένει στις 275.000 ανά ημέρα.

»Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ καταγράφεται αύξηση το ιικού φορτίου στα λύματα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.

»Η εικόνα το Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένει σταθερή, καθώς παρά την αύξηση στο μέσο κυλιόμενο όρο νέων εισαγωγών του τελευταίου 7ημερου, που έχει φτάσει τώρα τις 328 νέες εισαγωγές ανά ημέρα, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις κλίνες ΜΕΘ Covid κατά 7% έως 9%.

»Ακόμα, καταγράφεται μείωση και των νέων διασωληνώσεων, αλλά και του αριθμού των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά».