Το αντιπαρασιτικό φάρμακο ιβερμεκτίνη δεν μείωσε  τις νοσηλείες ατόμων που είχαν προσβληθεί από Covid-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στον Καναδά.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster του Οντάριο μελέτησαν περίπου 1.358 ασθενείς με Covid-19 που διέτρεχαν κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, επειδή είχαν διαβήτη ή άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις, ανέφερε η Wall Street Journal. Στους μισούς ασθενείς χορηγήθηκε θεραπεία με χάπια ιβερμεκτίνης για τρεις ημέρες και στους άλλους μισούς εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς για να δουν εάν κάποιοι από αυτούς χρειάστηκαν νοσηλεία.

«Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η ιβερμεκτίνη είναι κλινικά χρήσιμη», δήλωσε ο Edward Mills, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της μελέτης και καθηγητής επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο McMaster.

Ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δεν έχει εγκρίνει καμία μορφή ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία της Covid-19 – ούτε ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός (ΕΜΑ). Αρκετές προηγούμενες μελέτες βρήκαν ότι η ιβερμεκτίνη είναι αναποτελεσματική κατά της Covid-19 και τον περασμένο μήνα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine επιβεβαίωσε ότι δεν βοηθά στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας Covid-19.

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη, προοπτική μελέτη που θα πρέπει πραγματικά να βοηθήσει να σταματήσει η συζήτηση για την ιβερμεκτίνη για τη χρήση της κατά της Covid-19», δήλωσε ο Δρ Peter Hotez, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine.

Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν την ιβερμεκτίνη ως θεραπεία για την Covid-19 και ορισμένοι αντιεμβολιαστές την αναφέρουν ως χρήσιμη εναλλακτική λύση.

Ο FDA προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην συγχέουν την ιβερμεκτίνη που έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους και την ιβερμεκτίνη που έχει σχεδιαστεί για ζώα. Ο Οργανισμός ενέκρινε δισκία για τη θεραπεία νόσων που προκαλούνται από παρασιτικά σκουλήκια και τοπικά φάρμακα για τις ψείρες της κεφαλής και δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρους ακμή. Μια διαφορετική μορφή ιβερμεκτίνης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων και αγελάδων.

Τα προϊόντα ιβερμεκτίνης για ζώα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τα δισκία ιβερμεκτίνης για τον άνθρωπο δεν είναι αποτελεσματικά κατά της Covid-19, υπογραμμίζει ο FDA.