Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις επαναλοίμωξης στη χώρα μας, στην εξάπλωση της Όμικρον 2 και στη σταθερή αξία του εμβολιασμού:

«Έχουμε πια νομίζω καλά καταλάβει όλοι μας ότι σε περιόδους με μεγάλη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα, όταν δηλαδή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων γύρω μας, όπως συμβαίνει σταθερά πια στη χώρα μας από τις αρχές του 2022, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συναντήσουμε τον ιό και συνεπώς μία πιθανή έξαρση των νέων κρουσμάτων δε χρειάζεται πολλά, είναι εξαιρετικά εύκολη.

»Έτσι, είναι κατανοητό ότι η παρατηρούμενη νέα έξαρση τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας είναι πολυπαραγοντική. Κυρίως οφείλεται στη σταδιακή επικράτηση της νέας παραλλαγής, της «Όμικρον 2», με ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σε συνδυασμό βέβαια και με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από πολλούς συμπολίτες μας, την ώρα που πιθανά να αρχίζει να μειώνεται και η προστασία του εμβολίου έναντι λοίμωξης σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε συνανθρώπους μας με ανοσοκαταστολή.

»Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, είναι πλέον αξιοσημείωτη η αύξηση της διασποράς της παραλλαγής «Όμικρον 2», που πλέον αφορά περίπου στο 50% των νέων δειγμάτων στην επικράτεια, ενώ στην Κρήτη έχει σχεδόν ήδη επικρατήσει.

»Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από δεδομένα που βασίζονται σε άλλες χώρες όπου η Όμικρον 2 επικράτησε αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, όπως είναι η Δανία, φαίνεται ότι η νοσηρότητα που προκαλεί η «Όμικρον 2» δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν της «Όμικρον».

»Θα ήθελα στο σημείο, όμως, αυτό να υπενθυμίσω ότι αν και η νόσος της «Όμικρον» είναι γενικά ήπια, ιδιαίτερα στους νέους και στους υγιείς, μπορεί να είναι πολύ σοβαρή ή να οδηγήσει στο νοσοκομείο ανεμβολίαστους και ιδιαίτερα άτομα της μεγαλύτερης ηλικίας.

»Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σήμερα σε ένα περιβάλλον επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και τώρα και της Όμικρον 2 έχουμε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό επαναμολύνσεων, συνανθρώπων μας, δηλαδή, που νοσούν για δεύτερη φορά.

»Και ενώ η επαναλοίμωξη ήταν σχετικά σπάνια μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ στη χώρα μας από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί σχεδόν 90 χιλιάδες κρούσματα που αφορούν σε επαναλοίμωξη. Οι επαναλοιμώξεις αφορούσαν σε όλες τις ηλικίες, με μια διάμεση ηλικία τα 27 έτη κι έναν διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων περίπου στους οκτώ μήνες.

»Όμως, η πρόσφατη διασπορά νέων και πολύ πιο μεταδοτικών παραλλαγών, δεν θα πρέπει να μειώσει την εμπιστοσύνη μας στο εμβόλιο. Ο ΕΟΔΥ πρόσφατα ανακοίνωσε νεότερα δεδομένα από τη χώρα μας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ένα περιβάλλον επικράτησης της παραλλαγής «Όμικρον».

»Τα δεδομένα, λοιπόν, αυτά δείχνουν ότι η διασπορά των παραλλαγών Όμικρον μείωσε την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι μόλυνσης κι έχει φτάσει μια προστασία στο 62%. Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός και με τις τρεις δόσεις προστατεύει ακόμα και σήμερα κατά 91% έναντι της διασωλήνωσης και 87% έναντι θανάτου από νόσο Covid».