Πλέον, έχουμε την τεχνολογία για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στην ιατρική, ταιριάζοντας με ακρίβεια τα φάρμακα με τον γενετικό κώδικα των ασθενών, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση.

Ορισμένα φάρμακα είναι εντελώς αναποτελεσματικά ή γίνονται θανατηφόρα λόγω των λεπτών διαφορών στον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας. Η Βρετανική Φαρμακολογική Εταιρεία και το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών λένε ότι ένα γενετικό τεστ μπορεί να προβλέψει πόσο καλά θα λειτουργήσουν τα φάρμακα στο σώμα σας. Τέτοια τεστ μάλιστα θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα στο αγγλικό ΕΣΥ από το επόμενο έτος.

Ο γενετικός κώδικας ή το DNA μας είναι ένα εγχειρίδιο οδηγιών για το πώς λειτουργεί το σώμα μας. Ο επιστημονικός τομέας αντιστοίχισης φαρμάκων με το DNA του ασθενούς είναι γνωστό ως φαρμακογονιδιωματική.

Ο καθηγητής Mark Caulfield, πρόεδρος της Βρετανικής Φαρμακολογικής Εταιρείας, είπε: «Το 99,5% από εμάς έχουμε τουλάχιστον μία διαφοροποίηση στο γονιδίωμά μας που, αν συναντήσουμε λάθος φάρμακο, είτε δεν θα λειτουργήσει ή θα προκαλέσει πραγματικά κακό».

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ανακουφίζονται από τον πόνο με τη χρήση κωδεΐνη, ένα συνηθισμένο οπιούχο αναλγητικό. Ο γενετικός τους κώδικας δεν περιέχει τις οδηγίες για την κατασκευή του ενζύμου που διασπά την κωδεΐνη σε μορφίνη και χωρίς αυτήν, το φάρμακο είναι άχρηστο.

Η φαρμακογονιδιωματική χρησιμοποιείται ήδη για ορισμένα φάρμακα. Στο παρελθόν, το 5-7% των ανθρώπων θα είχε κακή αντίδραση στο φάρμακο αβακαβίρη που χρησιμοποιείται για τον HIV και κάποιοι θα πέθαναν. Ο έλεγχος του DNA των ανθρώπων πριν από τη συνταγογράφηση του φαρμάκου σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πλέον μηδενικός.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα 100 πιο συνταγογραφούμενα φάρμακα στη Μεγάλη Βρετανία και η έκθεσή τους λέει ότι έχουμε ήδη την τεχνολογία για την ανάπτυξη γενετικών δοκιμών για προσωποιημένη χρήση για 40 από αυτά. Η γενετική ανάλυση θα κόστιζε περίπου 100 λίρες (περίπου 120 ευρώ) και θα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας δείγμα αίματος ή σάλιου.

Το όραμα των επιστημών είναι να γίνεται το τεστ όταν συνταγογραφείται ένα από τα 40 φάρμακα. Μακροπρόθεσμα, η φιλοδοξία είναι να γίνεται το τεστ πολύ νωρίτερα – πιθανώς κατά τη γέννηση ή ως μέρος ενός συνήθους τσεκ απ στα 50.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε από την ιδέα ότι ένα φάρμακο και μία δόση ταιριάζει σε όλους και να κινηθούμε σε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση, όπου οι ασθενείς λαμβάνουν το σωστό φάρμακο στη σωστή δόση, ώστε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων», δήλωσε ο καθηγητής Σερ Munir Pirmohamed, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ για την έκθεση.