Ο FDA, o Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την τέταρτη δόση των εμβολίων κατά της Covid-19 για ορισμένες ομάδες πολιτών, ώστε να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι από σοβαρή ασθένεια, τη νοσηλεία και θάνατο.

Σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου του FDA, οποιοσδήποτε άνω των 50 ετών και άτομα άνω των 18 ετών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου ή έχουν παρόμοιο επίπεδο κινδύνου εξαιτίας καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν πλέον δικαίωμα για μια δεύτερη ενισχυτική δόση εμβολίου είτε της Pfizer είτε της Moderna.

«Με βάση μια ανάλυση των καινούριων δεδομένων, μια δεύτερη αναμνηστική δόση είτε του εμβολίου των Pfizer-BioNTech είτε της Moderna, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου προστασίας για αυτά τα άτομα υψηλότερου κινδύνου», δήλωσε ο Δρ Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου για Βιολογική Αξιολόγηση και Έρευνα του FDA. «Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι μια πρώτη αναμνηστική δόση είναι κρίσιμη για την προστασία όλων των ενηλίκων από τις δυνητικά σοβαρές εκβάσεις της Covid-19», συμπλήρωσε.

«Έτσι, όσοι δεν έχουν λάβει την αρχική τους αναμνηστική δόση ενθαρρύνονται έντονα να το κάνουν», είπε.

Το CDC, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ακολούθησε μερικές ώρες αργότερα, συνιστώντας την τέταρτη δόση για τις συγκεκριμένες ομάδες.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και για άτομο 50 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19, καθώς είναι οι πιο πιθανό να ωφεληθούν από τη λήψη πρόσθετης αναμνηστικής δόσης αυτή τη στιγμή», ανέφερε η Δρ Rochelle Walensky, διευθύντρια του CDC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, μόνο το 45% των ατόμων που είναι «πλήρως εμβολιασμένα», δηλαδή έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου είτε Pfizer είτε της Moderna ή μία δόση του Johnson & Johnson, έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

«Θα προέτρεπα τους ανθρώπους να κάνουν την ενισχυτική δόση», είπε ο Δρ Peter Marks: «Η τρίτη δόση παρέχει ένα υψηλότερο επίπεδο προστασίας. Παρείχε ένα πρόσθετο όφελος μειώνοντας τις πιθανότητες νοσηλείας και θανάτου, προσφέροντας πιο ανθεκτική προστασία».

Όσον αφορά την τέταρτη δόση – ή τη δεύτερη αναμνηστική – «υπάρχουν στοιχεία τώρα ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα – επομένως πιστεύουμε ότι είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούν οι άνθρωποι να το κάνουν», είπε ο Δρ Marks.

Μαζί με τα δεδομένα που υποβλήθηκαν από τις δύο εταιρείες, ο FDA εξέτασε επίσης δεδομένα από μια συνεχιζόμενη μελέτη στο Ισραήλ που αξιολογούσε την ανοσολογική απόκριση σε μια τέταρτη δόση μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε ένα κέντρο υγειονομικής περίθαλψης. Η τέταρτη δόση αύξησε τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, σε σύγκριση με τα επίπεδα που είχαν οι άνθρωποι 5 μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική δόση.