Ένα σφουγγάρι κουζίνας είναι το τέλειο περιβάλλον για ένα ακμάζων πλήθος διαφορετικών βακτηρίων, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke. Μετά από πειράματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το σφουγγάρι στον νεροχύτη της κουζίνας είναι καλύτερο για την ανάπτυξη διαφόρων κοινοτήτων βακτηρίων από ένα πιάτο Petri σε εργαστήριο.

Και δεν είναι μόνο τα παγιδευμένα υπολείμματα φαγητού που τροφοδοτούν τα πλήθη των μικροβίων, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Είναι η ίδια δομή του σφουγγαριού που ευνοεί τη φιλοξενία των μικροβίων.

Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη δεν εξέτασαν εναλλακτικές λύσεις για το πλύσιμο των πιάτων, αλλά τα πανιά ή οι βούρτσες καθαρισμού είναι λιγότερο πιθανό να φιλοξενούν μια πολυποίκιλη κοινότητα μικροβίων όπως τα σφουγγάρια κουζίνας.

Τα βακτήρια μοιάζουν κάπως με τους ανθρώπους: Μερικοί είναι κοινωνικοί και εξωστρεφείς που προτιμούν να ζουν σε μια κοινότητα, ενώ άλλοι είναι επιφυλακτικοί, μοναχικοί και προτιμούν να αποφεύγουν τα πλήθη. Όταν ρίχνεις ένα σωρό διαφορετικά βακτήρια σε ένα πιάτο Petri, οι «μοναχικοί» δεν έχουν πού να κρυφτούν, περιορίζοντας πόσο ευρεία και ποικιλόμορφη μπορεί να γίνει η μικροβιακή κοινότητα.

Αλλά στο σφουγγάρι της κουζίνας; Έχει την τέλεια δομή για να παρέχει μεγάλους χώρους για τα βακτήρια που αγαπούν την κοινωνικότητα, καθώς και μικρότερα διαμερίσματα για τα βακτήρια που θέλουν απλώς να μείνουν μόνα τους. Έτσι, ένα σφουγγάρι κουζίνας είναι το τέλειο περιβάλλον για μια ακμάζουσα ποικιλία βακτηρίων.

Τουλάχιστον, αυτό ανακάλυψε μια ομάδα βιοϊατρικών μηχανικών όταν έκαναν πειράματα για να μάθουν πώς τα είδη βακτηρίων επηρεάζουν τον πληθυσμό άλλων ειδών σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Chemical Biology.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ένα συγκεκριμένο περιβάλλον επηρεάζει τα μικρόβια μπορεί να είναι χρήσιμη για διάφορες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν βακτήρια για να κάνουν διαφορετικές εργασίες. Για παράδειγμα, τα μικρόβια που καταβροχθίζουν το πετρέλαιο βοηθούν στον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων. Το να καταλάβουμε σε ποια περιβάλλοντα ευδοκιμούν καλύτερα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πιο αποτελεσματικός ο καθαρισμός της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες.