Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό στις 2 Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προχωρά σε διαδικτυακή έκδοση του εκπαιδευτικού προγράμματος για φροντιστές παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί δια ζώσης σε περισσότερες από 30 χώρες, διδάσκει σε γονείς και άλλους φροντιστές καθημερινές δεξιότητες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευημερίας και ανάπτυξης παιδιών με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες.

«Σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα –αλλά όχι μόνο– σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, τα άτομα που φροντίζουν αυτιστικά παιδιά συχνά δεν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που χρειάζονται», δήλωσε η Δρ Chiara Servili, ειδικός στην εγκεφαλική και ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στον ΠΟΥ.

«Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Caregiver Skills Training -στη δια ζώσης του μορφή- οικογένειες εξοπλίστηκαν με γνώσεις και δεξιότητες για την καλύτερη κατανόηση και απασχόληση των παιδιών τους. Με τη διάθεση και της εξ αποστάσεως μορφής του προγράμματος πολλές περισσότερες οικογένειες θα μπορούν πλέον να επωφεληθούν», είπε η Δρ Servili.

Η διαδικτυακή εκπαίδευση περιλαμβάνει προηχογραφημένες ενημερωτικές συνεδρίες με θέματα όπως η ενασχόληση με τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού και η επίλυση προβλημάτων καθημερινής φύσεως. Μια άλλη σημαντική ενότητα του μαθήματος, είναι οι συνεδρίες που βοηθούν τους φροντιστές να βελτιώσουν τη δική τους ευημερία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γρήγορες συμβουλές σε βίντεο, κουίζ και υπενθυμίσεις για την υποστήριξη της συνεχούς μάθησης. Η εκπαίδευση έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι φροντιστές να μπορούν να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό, ενσωματώνοντας το μάθημα στο πρόγραμμά τους με τον τρόπο που τους εξυπηρετεί.

Η έναρξη του ψηφιακού προγράμματος, το οποίο αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Autism Speaks, θα ξεκινήσει  μέσα στον Απρίλιο, με την κυκλοφορία εγχειριδίων για την υποστήριξη και το συντονισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Τα εγχειρίδια, περιλαμβάνουν διδάγματα από τις εκπαιδεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια δια ζώσης και θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή της εκπαίδευσης εξ αποστάσεως μέσω επιδείξεων, καθοδήγησης και ομαδικών συζητήσεων.

Σκοπός του ΠΟΥ είναι όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να αποκτήσουν πληροφορίες απευθείας από εκπαιδευμένα μέλη της κοινότητας και άλλες οικογένειες, ώστε να ενισχύσουν περαιτέρω το τοπικό τους δίκτυο υποστήριξης.

Για να εγγραφείτε στην ηλεκτρονική εκπαίδευση χρειάζεται να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ (https://www.who.int/) και να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό OpenWHO, χωρίς κόστος.

Στη συνέχεια θα μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://openwho.org/courses/caregiver-skills-training