Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να έχετε περισσότερο ανθυγιεινό λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ερευνητές στην Κλινική Mayo μελέτησαν 12 υγιείς ανθρώπους για μερικές εβδομάδες για να ελέγξουν πόσο κοιμούνται και να παρακολουθούν στενά πόσο έτρωγαν και την ενέργεια που κατανάλωναν. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη δεν ήταν παχύσαρκα και κυμαίνονταν σε ηλικία από 19 έως 39 ετών.

Τις πρώτες 4 ημέρες, όλοι τους επιτρεπόταν να κοιμηθούν για 9 ώρες. Για τις επόμενες 2 εβδομάδες, οι μισοί από αυτούς κοιμόταν μόνο 4 ώρες κάθε βράδυ, ενώ οι υπόλοιποι μπορούσαν να κοιμηθούν για 9 ώρες. Μετά από αυτό, και οι δύο ομάδες είχαν 3 ημέρες με 9 ώρες στο κρεβάτι. Όλα τα άτομα που συμμετείχαν μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν σε όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο έτρωγαν, κατά μέσο όρο, περίπου 300 περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόταν 9 ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στην ομάδα περιορισμένου ύπνου είχαν έως και 9% αύξηση στο κοιλιακό λίπος και 11% αύξηση στο ανθυγιεινό σπλαχνικό λίπος, το οποίο περιβάλλει τα όργανα βαθιά μέσα στην κοιλιά και έχει συνδεθεί έντονα με καρδιακές και άλλες παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης τύπου 2.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο σύντομος ύπνος, ακόμη και σε νεαρά, υγιή και σχετικά αδύνατα άτομα, σχετίζεται με αύξηση της πρόσληψης θερμίδων, πολύ μικρή αύξηση του βάρους και σημαντική αύξηση στη συσσώρευση λίπους μέσα στην κοιλιά», δήλωσε ο Δρ Virend Somers, ερευνητής στην καρδιαγγειακή ιατρική και την ιατρική του ύπνου στην Κλινική Mayo.

Οι συγγραφείς της έρευνας λένε ότι ο κακός ύπνος έχει επανειλημμένα συνδεθεί με την παχυσαρκία, αλλά η δική τους είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την έλλειψη ύπνου με την κατανομή του σωματικού λίπους.

Κανονικά, το λίπος εναποτίθεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, λέει ο Δρ Somers, αλλά η έλλειψη ύπνου φαίνεται να το ανακατευθύνει στη βαθύτερη, πιο επικίνδυνη θέση γύρω από τα όργανα. Η «συμπλήρωση» ύπνου κατά την περίοδο αποκατάστασης δεν ανέτρεψε τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, διαπίστωσαν οι ερευνητές, αν και η πρόσληψη θερμίδων και το βάρος των συμμετεχόντων στη μελέτη μειώθηκαν.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American College of Cardiology, είναι ιδιαίτερα σημαντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς περισσότεροι από το ένα τρίτο των ενηλίκων δεν κοιμούνται αρκετά. Πράγματα που διαταράσσουν τον ύπνο περιλαμβάνουν την εργασία με βάρδιες και τη χρήση έξυπνων συσκευών και δικτύων κοινωνικής δικτύωσης κατά τις παραδοσιακές ώρες ύπνου, αναφέρουνοι συγγραφείς.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Naima Covassin, επίκουρη καθηγήτρια καρδιαγγειακής ιατρικής στην Κλινική Mayo, αναφέρει στο δελτίο Τύπου ότι οι ερευνητές εντόπισαν τις αυξανόμενες εναποθέσεις σπλαχνικού λίπους στα άτομα της έρευνας μόνο επειδή έκαναν αξονικές τομογραφίες, οι οποίες τους έδωσαν λεπτομερείς εικόνες του εσωτερικού της κοιλίας: Τα άτομα στην ομάδα περιορισμένου ύπνου πήραν μόνο περίπου ένα κιλό βάρους.

«Το βάρος από μόνο του θα ήταν λανθασμένα καθησυχαστικά όσον αφορά τις συνέπειες για την υγεία του ανεπαρκούς ύπνου», είπε η Δρ Covassin: «Επίσης, ανησυχητικές είναι οι πιθανές επιπτώσεις επαναλαμβανόμενων περιόδων ανεπαρκούς ύπνου όσον αφορά τις προοδευτικές και σωρευτικές αυξήσεις στο σπλαχνικό λίπος για αρκετά χρόνια».