Παιδιά κάτω των 5 ετών που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είχαν «λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας» από τα παιδιά της ίδιας ηλικιακής ομάδας που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve (CWRU) στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ, εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας παιδιών 5 ετών και κάτω. Ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Όμικρον ήταν 6-8 φορές πιο μολυσματική από τη Δέλτα για την ηλικιακή αυτή ομάδα, τα παιδιά γενικά δεν αρρώστησαν τόσο πολύ με την Όμικρον.

Τα κρούσματα Όμικρον είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο για επισκέψεις στα Επείγοντα και 85% χαμηλότερο κίνδυνο για μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ανέφερε ένα δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου. Περίπου το 1,8% των περιπτώσεων Όμικρον στην ηλικιακή ομάδα χρειάστηκε σε νοσηλεία, έναντι 3,3% για τις περιπτώσεις με Δέλτα.

«Το κύριο συμπέρασμα της έρευνάς μας ήταν ότι πολλά περισσότερα παιδιά μολύνθηκαν με την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα, αλλά δεν επηρεάστηκαν τόσο σοβαρά όσο εκείνα που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε η Δρ Pamela Davis, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Case Western: «Ωστόσο, επειδή υπήρχαν τόσα περισσότερα παιδιά με λοίμωξη, τα νοσοκομεία μας επηρεάστηκαν τους χειμερινούς μήνες από τη νοσηλεία μικρών παιδιών».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περισσότερων από 651.600 παιδιών από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Περιλαμβάνονταν σχεδόν 23.000 παιδιά που μολύνθηκαν με την Όμικρον στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 και στα τέλη Ιανουαρίου 2022 και περισσότερα από 66.000 παιδιά που μολύνθηκαν το φθινόπωρο του 2021, όταν κυριαρχούσε η Δέλτα. Αναλύθηκαν επίσης αρχεία 10.000 παιδιών ακριβώς πριν από την ανίχνευση της Όμικρον στις ΗΠΑ, όταν η Δέλτα εξακολουθούσε να κυριαρχεί.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν τα παιδιά είχαν «κλινικά αποτελέσματα υγείας» – όπως επισκέψεις στα Επείγοντα, νοσηλεία, εισαγωγές σε ΜΕΘ και ανάγκη μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής- κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 14 ημερών μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό.

Ένα άλλο εύρημα: Τα παιδιά που είχαν μολυνθεί με την Όμικρον έτειναν να είναι λίγο νεότερα –κατά μέσο όρο 1,5 ετών, σε σύγκριση με 1,7 ετών για τη Δέλτα– και είχαν λιγότερες συννοσηρότητες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Είδαμε τον αριθμό των νοσηλειών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα να εκτοξεύεται στα ύψη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, επειδή το ποσοστό μόλυνσης της Όμικρον είναι περίπου 10 έως 15 φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με εκείνο της παραλλαγής Δέλτα», δήλωσε ο Δρ Rong Xu, καθηγητής βιοϊατρικής πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου.