Για όσους έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα σχετικά με το πόσο θα τους βοηθάει ο περιορισμός του αλατιού στη ζωή τους.

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι ο περιορισμός, ενώ δεν αποτρέπει τον θάνατο ή τη νοσηλεία μεταξύ των ασθενών, φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους.

Η συμβουλή στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια εδώ και χρόνια είναι να μειώσουν το αλάτι στη διατροφή τους, ως τρόπο παράτασης της ζωής, αλλά μεταξύ περισσότερων από 800 ασθενών από έξι χώρες, η μείωση της πρόσληψης αλατιού δεν απέτρεψε θανάτους, επισκέψεις στα επείγοντα ή νοσηλεία, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, «πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα μικρό όφελος από τη μείωση της ποσότητας νατρίου στη διατροφή», δήλωσε ο ερευνητής Δρ Justin Ezekowitz, καθηγητής στο τμήμα καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον του Καναδά.

Οι ασθενείς στη μελέτη έτρωγαν ήδη πολύ λιγότερο αλάτι από αυτό που καταναλώνουν οι περισσότεροι δυτικοί, αν και δεν είχαν επιτύχει τον βέλτιστο στόχο της συνιστώμενης ποσότητας αλατιού, εξήγησε.

«Ο αναμενόμενος στόχος δεν είναι απαραίτητα η μείωση των κλινικών συμβάντων, αλλά η βελτίωση της ποιότητας ζωής, κάτι που μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για μεμονωμένους ασθενείς», είπε ο Δρ Ezekowitz.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια από 26 ιατρικά κέντρα στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Κολομβία, τη Χιλή, το Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία. Οι μισοί έλαβαν τη συνήθη φροντίδα και οι υπόλοιποι έλαβαν διατροφικές συμβουλές σχετικά με το πώς να μειώσουν περαιτέρω την πρόσληψη αλατιού μέσω της διατροφής.

Στους ασθενείς που έλαβαν συμβουλές δόθηκαν διατροφικές προτάσεις και ενθαρρύνθηκαν να μαγειρεύουν στο σπίτι και να μην προσθέτουν αλάτι. Τους προέτρεψαν επίσης να αποφεύγουν τα αλμυρά τρόφιμα.

Ζητήθηκε από τους ασθενείς να διατηρήσουν την πρόσληψη αλατιού στα 1.500 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα – περίπου δύο τρίτα ενός κουταλιού του γλυκού. Πριν από τη μελέτη, οι ασθενείς κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2.217 mg την ημέρα ή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Μετά από έναν χρόνο, όσοι δεν έλαβαν διατροφικές συμβουλές κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2.072 mg αλατιού ημερησίως, ενώ όσοι έλαβαν διατροφική καθοδήγηση κατανάλωναν 1.658 mg ημερησίως.

Αν και η ομάδα του Δρ Ezekowitz δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στους θανάτους ή τις νοσηλεύσεις μεταξύ των δύο ομάδων ασθενών, όσοι ήταν στην ομάδα που μείωσε το αλάτι εμφάνισαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής και στη σοβαρότητα της καρδιακής τους ανεπάρκειας.

Ο Δρ Ezekowitz πιστεύει ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν διαφορετικά αν η μελέτη είχε διαρκέσει περισσότερο ή εάν τα επίπεδα κατανάλωσης αλατιού ήταν ακόμη χαμηλότερα.

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν είναι άδεια για να φας όσο αλάτι θέλεις, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να ανησυχούν για την ποσότητα αλατιού στη διατροφή τους και να συνεχίσουν να μειώνουν το νάτριο συνολικά. Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής τους».

Η έκθεση δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο The Lancetjournaland και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσιγκτον.