Υπάρχει μια φημολογία εδώ και χρόνια ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Μια νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει τέλος σε αυτήν την υπόθεση, καθώς δε βρήκε καμία σύνδεση των κινητών τηλεφώνων με τη ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο.

Ερευνητές από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρακολούθησαν περισσότερες από 750.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο για 20 χρόνια. Τα ευρήματά τους δεν έδειξαν καμία σύνδεση, ακόμη και για άτομα που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνά τους καθημερινά για περισσότερα από 10 χρόνια.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις συσσωρευμένες ενδείξεις ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου υπό συνήθεις συνθήκες δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκου στον εγκέφαλο», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Kirstin Pirie.

Οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν το συγκεκριμένο θέμα διότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα τη δεκαετία του 1990. Συγκεκριμένα, επειδή οι άνθρωποι συχνά κρατούν τα τηλέφωνά τους δίπλα στο κεφάλι τους όταν πραγματοποιούν κλήσεις, η ανησυχία ήταν αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε όγκους στον εγκέφαλο, στο αυτί ή στην περιοχή του λαιμού.

Παρόλο που η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε αρνητικά αποτελέσματα για την επικινδυνότητα των κινητών τηλεφώνων σε σχέση με τον καρκίνο, επικρίθηκε από το Environmental Health Trust, έναν ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει ότι τα κινητά τηλέφωνα και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι εγγενώς επικίνδυνα και ενέχουν κίνδυνο καρκίνου.

«Μελέτες που βασίζονται σε ξεπερασμένα δεδομένα είναι επικίνδυνες καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα σήμερα. Πολλοί από τους σημερινούς χρήστες χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο για ώρες κάθε μέρα», δήλωσε η Δρ Devra Davis, πρόεδρος της Environmental Health Trust.

Το Environmental Health Trust υποστηρίζει ότι «πολλές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου» και συνεχίζει να προτείνει στο κοινό και ιδιαίτερα στα παιδιά, να μειώσουν την έκθεση σε κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες ακτινοβολίες.

Οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα των όγκων του εγκεφάλου, κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες, και μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περίπου 30 επιδημιολογικές μελέτες για αυτό το θέμα.

Το 2011, ο IARC ανακοίνωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι «πιθανώς καρκινογόνα». Αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα αποτελέσματα μιας μεγάλης διεθνούς μελέτης και μιας σειράς μελετών στη Σουηδία.

Στην τελευταία μελέτη, οι Βρετανοί ερευνητές προτείνουν ότι «το σύνολο των ανθρώπινων στοιχείων, από μελέτες παρατήρησης, χρόνου και βιοδοκιμές, υποδηλώνει μικρή ή καθόλου αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης όγκου εγκεφάλου από χρήστες κινητών τηλεφώνων».

Η ομάδα μελέτης σύλλεξε δεδομένα από προηγούμενη μελέτη, την UK Million Women Study, ώστε να εξετάσει μεταγενέστερα τις σχέσεις μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου. Η UK Million Study ξεκίνησε το 1996 και περιελάμβανε 1 στις 4 από όλες τις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που γεννήθηκαν μεταξύ 1935 και 1950. Στις συμμετέχουσες αποστέλλονταν ερωτηματολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις πρακτικές του τρόπου ζωής τους και τη γενική τους υγεία.

Οι ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ολοκληρώθηκαν το 2001, όταν οι γυναίκες ήταν 50 έως 65 ετών. Περίπου οι μισές γυναίκες απάντησαν επίσης σε αυτές τις ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου 10 χρόνια αργότερα, το 2011, όταν ήταν 60 έως 75 ετών.

Μέχρι το 2011, οι περισσότερες γυναίκες (75%) μεταξύ 60 και 64 ετών είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο, ενώ λίγο λιγότερο από τις μισές από αυτές, μεταξύ 75 και 79 ετών χρησιμοποιούσαν επίσης κινητό τηλέφωνο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 3.268 γυναίκες στη μελέτη ανέπτυξαν όγκο στον εγκέφαλο. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της ανάπτυξης όγκων στον εγκέφαλο, στα αυτιά, στην περιοχή του λαιμού και στα μάτια.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης όγκου φάνηκε να ήταν παρόμοιος μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό τηλέφωνο και εκείνων που ήταν χρήστες κινητού τηλεφώνου.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές είναι επιφυλακτικοί με τα ευρήματά τους και τονίζουν πως «Η μελέτη δεν περιελάμβανε παιδιά, έφηβους ή νεαρούς ενήλικες και αφορούσε μόνο γυναίκες μεσήλικες και μεγαλύτερες. Τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας γενικά χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα λιγότερο από τους νεότερους ενήλικες και των δυο φύλλων. Επίσης, η χρήση κινητού τηλεφώνου ήταν χαμηλή σε αυτή τη μελέτη. Συγκεκριμένα λιγότερες από 1 στις 5 γυναίκες (18%) ανέφεραν ότι μιλούσαν στο τηλέφωνο για 30 λεπτά ή περισσότερο κάθε εβδομάδα».

«Υπάρχει πάντα ανάγκη για περαιτέρω ερευνητική εργασία, ειδικά όταν τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα κ.λπ., είναι πανταχού παρόντα, όμως αυτή η μελέτη θα πρέπει να καθησυχάσει πολλές υπάρχουσες ανησυχίες», δήλωσε ο Δρ Malcolm Sperrin, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.