Η βιταμίνη D δημιουργείται στον οργανισμό μας κυρίως από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και σε μικρότερο βαθμό προσλαμβάνεται από τα τρόφιμα. Έτσι, ακόμη και μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή είναι δυνατόν να μην μας παρέχει αρκετή βιταμίνη D. Για να προσλάβουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D θα πρέπει το δέρμα μας να εκτίθεται στον ήλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες, η διάρκεια της καθημερινής έκθεσης στον ήλιο που απαιτείται για να συνθέσει ο οργανισμός τις απαραίτητες ποσότητες της βιταμίνης D υπολογίζεται στα 10-20 λεπτά το μεσημέρι την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα απαιτούνται σχεδόν δύο ώρες! Συνεπώς, τη συγκεκριμένη περίοδο πρέπει να καταβάλλεται μεγαλύτερη προσπάθεια να λαμβάνεται η βιταμίνη από τροφές ή διατροφικά συμπληρώματα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολωμός, πέστροφα, ρέγγα, σαρδέλα), τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μαργαρίνη, τα μανιτάρια και τα αυγά.

Η συνιστώμενη διατροφική δόση βιταμίνης D είναι 18 μικρογραμμάρια (0.000018 γραμμάρια) για ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα άνω των 70 ετών θα πρέπει να καταναλώνουν 20 μικρογραμμάρια (0.00002 γραμμάρια)  βιταμίνης D ημερησίως. Μια υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης D συνιστάται για όσους δεν εκτίθενται επαρκώς στο ηλιακό φως.

Κατά κύριο λόγο, η βιταμίνη D ρυθμίζει το ασβέστιο και το φώσφορο στο σώμα, στοιχεία που είναι απαραίτητα για υγιή οστά, δόντια και μύες.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί επίσης να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, να βοηθήσει στον έλεγχο των λοιμώξεων και στη μείωση της φλεγμονής.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μια έλλειψη του οργανισμού που πολλές φορές αγνοούμε. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα βιταμίνης D για να λειτουργεί ισορροπημένα κι όταν αυτό δε συμβαίνει επηρεάζεται η υγεία σε βαθμό που αν δεν εντοπιστεί νωρίς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Όταν το σώμα δεν λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D, υπάρχει πιθανότητα για ασθένειες, η πλειονότητα των οποίων σχετίζονται με τα οστά.

Στα παιδιά η ανεπάρκεια βιταμίνης D οδηγεί σε ραχίτιδα. Αυτή είναι μια σπάνια ασθένεια στην οποία τα οστά είναι μαλακά και μπορούν να λυγίσουν εύκολα.

Μια μορφή ραχίτιδας στους ενήλικες είναι η οστεομαλακία, η οποία προκαλείται επίσης από την ανεπάρκεια της βιταμίνης D – τα οστά γίνονται ολοένα πιο μαλακά, εύκαμπτα, εύθρυπτα, και παραμορφωμένα. Επίσης, η έλλειψη βιταμίνης D οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία και κράμπες.

Σημάδια έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να είναι οι συχνές λοιμώξεις, η κατάθλιψη, η αίσθηση μόνιμης κούρασης και οι πόνοι σε αρθρώσεις και μύες.

Σε κάθε περίπτωση, μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D και ο γιατρός να σας συστήσει την κατάλληλη για εσάς αντιμετώπιση και θεραπεία.