Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η κλιματική αλλαγή συνιστά σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία που απαιτεί επείγουσα δράση και παγκόσμια συνεργασία.
«Εάν δεν αναλάβουμε δράση σήμερα για την υγεία του πλανήτη, θέτουμε σε κίνδυνο τη μελλοντική μας υγεία. Και όταν η υγεία είναι σε κίνδυνο, τα πάντα κινδυνεύουν. Αυτό μάθαμε από τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Δρ Takeshi Kasai περιφερειακός διευθυντής Δυτικού Ειρηνικού του ΠΟΥ.
«Η κλιματική κρίση είναι επίσης μια κρίση υγείας, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Δρ Kasai, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας.
Κάθε χρόνο, 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού πεθαίνουν από περιβαλλοντικές αιτίες που μπορούν να αποφευχθούν, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή οι υδατογενείς ασθένειες.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία είναι πιο έντονος στις μικρές αναπτυσσόμενες χώρες του Ειρηνικού. Κάθε χρόνο, αυτές οι χώρες αποτελούν τα δύο τρίτα των χωρών παγκοσμίως που υφίστανται τις υψηλότερες σχετικές απώλειες από περιβαλλοντικές καταστροφές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Έκθεσης Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δείχνει ότι ο περιορισμός της θέρμανσης σε περίπου 2 βαθμούς Κελσίου απαιτεί να έχουν κορυφωθεί οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πριν από το 2025 και να μειωθούν κατά ένα τέταρτο έως το 2030.
«Αυτή τη στιγμή ο τομέας της υγείας αποτελεί περίπου το 5% του παγκόσμιου κλιματικού αποτυπώματος και μπορούμε να τα πάμε καλύτερα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ιατρικών Υπηρεσιών των Φίτζι, Ifereimi Waqainabete.
Τα Φίτζι ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που εξέδωσε τις δικές της εθνικές κατευθυντήριες γραμμές για ανθεκτικές στο κλίμα και περιβαλλοντικά βιώσιμες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. «Αυτό καθοδηγεί τις παρεμβάσεις μας για την ενίσχυση και τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος σε βασικούς τομείς: νερό, αποχέτευση, υγιεινή, ατμοσφαιρική ρύπανση, ενεργειακές υποδομές, τεχνολογία και εργατικό δυναμικό υγείας», πρόσθεσε ο Υπουργός.
«Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα επιδεινώσουν τη λειψυδρία, τις πλημμύρες, την ξηρασία και τον εκτοπισμό πληθυσμών, τα οποία επηρεάζουν σοβαρά τη γεωργική παραγωγή, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει περισσότερες βλάβες στα συστήματα τροφίμων», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Μπορούμε και πρέπει όλοι να λάβουμε τα μέτρα μας για να μειώσουμε τη δική μας συμβολή στην κλιματική αλλαγή ως άτομα, ως οικογένειες, ως κοινότητες και ως χώρες», είπε ο Δρ Mark Jacobs, διευθυντής τεχνικής υποστήριξης και εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με ένα σενάριο, εκτιμάται ότι μεταξύ 2030 και 2050 η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει επιπλέον 250.000 θανάτους ετησίως.