Οι πονοκέφαλοι ταλαιπωρούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, με τις γυναίκες να είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κάθε μέρα, σχεδόν το 16% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν πονοκέφαλο και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών (7%) έχουν ημικρανία, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Headache and Pain.

«Διαπιστώσαμε ότι ο επιπολασμός των διαταραχών κεφαλαλγίας παραμένει υψηλός παγκοσμίως. Χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες να μειωθεί μέσω πρόληψης και καλύτερης θεραπείας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Lars Jacob Stovner, του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας.

Στην επιδημιολογία, ο επιπολασμός είναι η αναλογία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού που διαπιστώνεται ότι επηρεάζεται από μια ιατρική κατάσταση. Προκύπτει από την διαίρεση του αριθμού των ατόμων που βρέθηκαν να έχουν την κατάσταση προς τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μελετήθηκαν.

Οι ερευνητές εξέτασαν 357 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1961 και 2020. Διαπίστωσαν ότι το 52% των ανθρώπων έχουν πονοκέφαλο μέσα σε ένα δεδομένο έτος, συμπεριλαμβανομένου 14% με ημικρανία, 26% με κεφαλαλγία και περίπου 5% με πονοκέφαλο για 15 ή περισσότερες ημέρες το μήνα.

Οι περισσότερες από τις μελέτες στην ανάλυση περιελάμβαναν ενήλικες ηλικίας 20-65 ετών, αλλά μερικές περιλάμβαναν επίσης ενήλικες άνω των 65 ετών και παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών.

Όλοι οι τύποι πονοκεφάλου είναι πιο συχνοί στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ιδιαίτερα οι ημικρανίες (17% στις γυναίκες έναντι περίπου 9% στους άνδρες) και οι πονοκέφαλοι για 15 ή περισσότερες ημέρες τον μήνα (6% στις γυναίκες έναντι λιγότερο από 3% στους άνδρες) .

«Σε σύγκριση με την προηγούμενη μελέτη μας και τις παγκόσμιες εκτιμήσεις, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά πονοκεφάλων και ημικρανιών μπορεί να αυξάνονται. Ωστόσο, δεδομένου ότι θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε μόνο το 30% ή λιγότερο της διακύμανσης των εκτιμήσεων για τον πονοκέφαλο με τα μέτρα που εξετάσαμε, θα είναι πρόωρο να συμπεράνουμε ότι οι πονοκέφαλοι αυξάνονται οριστικά», δήλωσε ο Δρ Stovner.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι γενικά, οι διαταραχές κεφαλαλγίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες παγκοσμίως και μπορεί να είναι μεγάλη επιβάρυνση για την υγεία. Μπορεί επίσης να είναι ενδιαφέρον στο μέλλον να αναλυθούν οι διαφορετικές αιτίες των πονοκεφάλων που διέφεραν μεταξύ των ομάδων για να στοχεύσουμε την πρόληψη και τη θεραπεία πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε.