Μια επιστημονική έρευνα από την Dutch National Organisation for Health Research and Development and Common Seas, έδειξε ότι το 80% των ατόμων που εξετάσθηκαν έχουν στον οργανισμό τους σωματίδια πλαστικού.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environment International, εξετάστηκαν δείγματα αίματος από 22 υγιείς ενήλικες και εντοπίστηκαν μικροσωματίδια πλαστικού στους 17 από αυτούς.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα μισά δείγματα περιείχαν πλαστικό που εντοπίζεται στα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, ενώ στο 1/3 υπήρχε υλικό από πλαστικό που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων. Ακόμη, το ¼ του δείγματος είχε μέσα του το είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται όταν κατασκευάζονται πλαστικές σακούλες.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουμε σωματίδια μικροπλαστικών στο αίμα μας – είναι ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο καθηγητής Dick Vethaak, τοξικολόγος στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ στην Ολλανδία. «Όμως, πρέπει να επεκτείνουμε την έρευνα και να αυξήσουμε τα μεγέθη των δειγμάτων πληθυσμού που αξιολογούνται». Περαιτέρω μελέτες από διάφορες ομάδες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως είπε.

«Είναι σίγουρα λογικό να ανησυχούμε», είπε ο Δρ Vethaak: «Τα σωματίδια είναι εκεί και μεταφέρονται σε όλο το υπόλοιπο σώμα».

Πιο συγκεκριμένα, τα σωματίδια έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, καταλήγοντας ακόμα και σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες.

Ταυτόχρονα,  τα απόβλητα πλαστικών και μικροπλαστικών στο φυσικό περιβάλλον είναι τεράστια, έτσι δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά καταλήγουν στον οργανισμό μας υπό τη μορφή μικροσωματιδίων μέσω της τροφής και του νερού που καταναλώνουμε, αλλά και μέσω του αέρα.

Με βάση αυτά, οι ερευνητές έχουν σοβαρό λόγο να ανησυχούν για την πρόκληση βλαβών στα ανθρώπινα κύτταρα από τα μικροπλαστικά, δεδομένου ότι ήδη έχει διαπιστωθεί η καταστροφική επίδραση των σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτιμάται ότι η παραγωγή πλαστικού θα διπλασιαστεί μέχρι το 2040, κάτι το οποίο μας κάνει να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον και την υγεία μας γενικότερα.