Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε την πρώτη συσκευή που μπορεί να ανιχνεύσει τον κορωνοϊό σε δείγμα αναπνοής και παραχώρησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Το InspectIR COVID-19 Breathalyzer έχει μέγεθος περίπου όσο μια χειραποσκευή, όπως ανέφερε ο FDA,  και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιατρεία, νοσοκομεία και σε σημεία μαζικών δειγματοληψιών. Η εξέταση, η οποία μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε λιγότερο από τρία λεπτά, πρέπει να διεξάγεται υπό την επίβλεψη εξουσιοδοτημένου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Το InspectIR COVID-19 Breathalyzer είναι σε θέση να αναγνωρίσει πέντε οργανικές ενώσεις που συνδέονται με τον κορωνοϊό στην αναπνοή ενός ατόμου χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως αέρια χρωματογραφία αερίου φασματοσκοπίας.

Σε μια μελέτη 2.409 ατόμων, η οποία περιελάμβανε άτομα με και χωρίς συμπτώματα, ο FDA είπε ότι η συσκευή ήταν 91,2% ακριβής στον εντοπισμό θετικών δειγμάτων και 99,3% ακριβής στον εντοπισμό αρνητικών δειγμάτων.

Ο FDA συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων τεστ κορωνοϊού με στόχο την προώθηση τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας και να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση της επόμενης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγείας.

Περίπου 100 αναπνευστήρες InspectIR COVID-19, αναμένεται να κατασκευάζονται κάθε εβδομάδα, για την εξέταση 160 δειγμάτων αναπνοής την ημέρα , όπως δήλωσε ο FDA.

Ο Δρ Jeff Shuren, διευθυντής του Κέντρου Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας του FDA, χαρακτήρισε τη συσκευή «ακόμα ένα παράδειγμα της ταχείας καινοτομίας που λαμβάνει χώρα με τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό».