Δεκάδες παιδιά σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου έχουν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα ηπατίτιδας και οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας λένε ότι η πηγή της νόσου παραμένει άγνωστη.

Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν αναφερθεί 74 κρούσματα, τρία τεκμηριωμένα κρούσματα υπάρχουν στην Ισπανία και επίσης παρόμοια περιστατικά στη Δανία και την Ολλανδία.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εννέα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αλαμπάμα από το περασμένο φθινόπωρο. Όλες οι περιπτώσεις στις ΗΠΑ ήταν σε παιδιά μεταξύ 1 και 6 ετών, ενώ δύο παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.

Ορισμένοι ιατροί που ερευνούν αυτό το θέμα, υποπτεύονται ότι η ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε αδενοϊό, καθώς περίπου τα μισά από τα παιδιά που νοσούν στη Μεγάλη Βρετανία και όλα τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικά σε μια μορφή τέτοιου ιού. Ενώ ο αδενοϊός μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα στα παιδιά, εμφανίζεται  συνήθως σε εκείνα που είναι ήδη ανοσοκατεσταλμένα.

Επί του παρόντος, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας διερευνούν εάν αυτές οι περιπτώσεις συνδέονται με μια παραλλαγή του ιού που ονομάζεται αδενοϊός 41, η οποία σχετίζεται με φλεγμονή του εντέρου.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα στην Αλαμπάμα αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο και πέντε από τα εννέα παιδιά με αυτά τα περίεργα συμπτώματα ηπατίτιδας βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό 41.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν συσχετίσεις μεταξύ των υποθέσεων στην Αλαμπάμα και οι ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν επίσης βρει καμία σύνδεση στις περιπτώσεις τους.

«Το CDC συνεργάζεται με τις κρατικές υπηρεσίες υγείας για να δει εάν υπάρχουν επιπλέον κρούσματα στις ΗΠΑ και τι μπορεί να προκαλεί αυτά τα κρούσματα», δήλωσε η Δρ Kristen Nordlund, εκπρόσωπος του CDC.

«Αυτή τη στιγμή, ο αδενοϊός μπορεί να είναι η αιτία για αυτά, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν περισσότερα – συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των πιο κοινών αιτιών ηπατίτιδας», πρόσθεσε.

Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν κάποιο ύποπτο κρούσμα τέτοιου είδους ηπατίτιδας και οι ειδικοί παραμένουν καθησυχαστικοί.