Μια νέα έρευνα μας προτρέπει να σηκωθούμε και να ασκηθούμε καθώς όπως αναφέρει «ακόμη και μικρές δόσεις σωματικής δραστηριότητας, όπως το γρήγορο περπάτημα, μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης».

«Τα περισσότερα οφέλη πραγματοποιούνται όταν μεταβαίνουμε από τη μηδενική δραστηριότητα σε τουλάχιστον μερική», είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περιλαμβάνουν αερόβια δραστηριότητα σε μέτρια επίπεδα (όπως γρήγορο περπάτημα) για 2,5 ώρες την εβδομάδα, μαζί με προπόνηση όλων των βασικών μυϊκών ομάδων δύο φορές την εβδομάδα.

Εναλλακτικά, ένα άτομο μπορεί να επιλέξει μια έντονη αερόβια άσκηση, όπως τρέξιμο, για 1,25 ώρες κάθε εβδομάδα, μαζί με την ίδια ποσότητα προπόνησης για ενδυνάμωση.

Η μέτρια έως έντονη άσκηση είναι ιδιαιτέρως καλή για την υγεία μας, σύμφωνα με το CDC. Βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει την αρτηριακή πίεση, προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Μειώνει το άγχος, ενισχύει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη.

«Όμως, στον πολυάσχολο κόσμο του σήμερα, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χωρέσουν μέσα στη μέρα τους το τζόκινγκ ή μια επίσκεψη στο γυμναστήριο. Αν δε, προσθέσουμε και την κατάθλιψη, το κίνητρο για άσκηση πέφτει ακόμη περισσότερο», λένε οι ειδικοί.

Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Psychiatry, εξέτασε 15 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 190.000 άτομα για να καθορίσει πόση άσκηση χρειαζόταν για τη μείωση της κατάθλιψης.

Οι ενήλικες που έκαναν δραστηριότητες ισοδύναμες με 1,25 ώρες γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα, είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν, ανέφερε η μελέτη.

Η μετάβαση σε «δραστηριότητα που ισοδυναμεί με 2,5 ώρες γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα συσχετίστηκε με 25% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης», είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα οφέλη ήταν ισχυρότερα όταν ένα άτομο έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να σηκωθεί από τον καναπέ και να αφήσει την καθιστική του ζωή, προσθέτοντας έστω και λίγη δραστηριότητα μέσα στη μέρα του, σύμφωνα με τη μελέτη. Επίσης, η άσκηση πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα δεν απέφερε πρόσθετα οφέλη.

«Τα ευρήματά μας έχουν επομένως σημαντικές νέες επιπτώσεις για τους επαγγελματίες υγείας που κάνουν συστάσεις για τον τρόπο ζωής, ειδικά σε άτομα με μηδενική δραστηριότητα που μπορεί να αντιλαμβάνονται τον τρέχοντα προτεινόμενο στόχο της άσκησης ως μη ρεαλιστικό», τόνισαν οι συγγραφείς.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 βρήκε παρόμοια αποτελέσματα: Οι άνθρωποι που ασκούνταν είχαν περίπου 43% λιγότερες ημέρες κακής ψυχικής υγείας.

«Ακόμα και μόνο το περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα φαίνεται να προσφέρει στους ανθρώπους καλύτερη ψυχική υγεία από το να μην ασκούνται καθόλου», είχε πει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Adam Chekroud, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Γέιλ.

Η άσκηση διάρκειας 45 λεπτών τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα ήταν η πιο ωφέλιμη για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη του 2018. Ωστόσο, ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού φάνηκε να μειώνουν τις κακές ημέρες ψυχικής υγείας κατά περίπου 10%, όπως ανέφερε η μελέτη.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 διαπίστωσε ότι η ελαφριά άσκηση βοήθησε στην προστασία των παιδιών από την εμφάνιση κατάθλιψης. Η μελέτη του 2020 αποκάλυψε ότι 60 λεπτά απλής δραστηριότητας κάθε μέρα στην ηλικία των 12 συνδέονταν με μέση μείωση 10% της κατάθλιψης στην ηλικία των 18 ετών.