Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ήταν η Kane Tanaka, μια γυναίκα 119 ετών από την Ιαπωνία. Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε μετά από ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της χώρας.

Γεννημένη στις 2 Ιανουαρίου του 1903, η κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της πόλης Φουκουόκα, στη δυτική Ιαπωνία, την Τρίτη, 19 Απριλίου. Στη ζωή της, νίκησε δύο φορές τον καρκίνο και έγινε μάρτυρας δύο πανδημιών – της ισπανικής γρίπης το 1918 και του κορωνοϊού. Πέθανε λόγω ηλικίας και «έφυγε» ήρεμη σε απόλυτη ειρήνη με τον εαυτό της.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή, αλλά η Kane Tanka ήταν μία από αυτούς που πραγματικά το πέτυχαν. Έτσι, κινεί την περιέργεια σε πολλούς για το τι έκανε ώστε να ζήσει για περισσότερο από έναν αιώνα.

Σύμφωνα με αναφορές, η Tanaka ήταν πρωινός τύπος. Συνήθως ξυπνούσε στις 6 το πρωί κάθε μέρα.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς τείνουν και να κοιμούνται νωρίς. Αυτή η συνήθεια αυξάνει την ποιότητα του ύπνου, που τελικά βελτιώνει τη διάθεση και το επίπεδο συγκέντρωσης, μειώνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Ακόμη και σε ηλικία 119 ετών, η Tanaka συνήθιζε να διαβάζει κάθε απόγευμα. Η αγαπημένη της ασχολία ήταν να λύνει μαθηματικά προβλήματα. Έτσι βοηθούσε τον εγκέφαλό της να παραμείνει δραστήριος και συγκεντρωμένος.

Η τακτική ανάγνωση μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, η οποία εμφανίζεται συχνά στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με μελέτες, η ανάγνωση βελτιώνει την εστίαση, τη μνήμη, την ενσυναίσθηση και τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες. Μπορεί να μειώσει το άγχος και να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.

Μελέτες υποδεικνύουν επίσης, ότι οι άνθρωποι που παίζουν χαρτιά και επιτραπέζια παιχνίδια είναι πιο πιθανό να παραμείνουν διανοητικά διαυγείς αργότερα στη ζωή τους, μετά τα  70, καθώς η δυνατότητα επίλυση προβλημάτων, η ταχύτητα και η γενική ικανότητα σκέψης παραμένουν ανεπηρέαστα από το γήρας.

Τέλος, η κατανάλωση υγιεινών τροφών καθώς και η τακτική άσκηση έχουν αποδειχθεί ότι προσθέτουν χρόνια στη ζωή μας.

Έτσι, αν θέλετε να τα… εκατοστήσετε, δοκιμάστε να προσθέσετε αυτές τις συνήθειες στην καθημερινότητά σας.