Οι ερευνητές έχουν συσχετίσει την ομάδα αίματος με πολλές παραμέτρους γήρανσης και ασθένειες σε ένα άτομο.

Οι διαφορές στο αίμα μας μέσω των οποίων κατηγοριοποιούμαστε σε διάφορες ομάδες στο σύστημα αίματος ABO μπορούν πραγματικά να καθορίσουν τις παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά.

Το ανθρώπινο αίμα κατηγοριοποιείται με βάση την παρουσία ή την απουσία των αντιγόνων Α και Β στο αίμα. Με βάση αυτό, τα άτομα έχουν ομάδα αίματος Α, Β, ΑΒ ή Ο. Οι ομάδες αίματος αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά από τον αυστριακό ανοσολόγο Karl Landsteiner το 1901.

Ο θετικός και αρνητικός παράγοντας στις ομάδες αίματος προέρχεται από την παρουσία ή απουσία πρωτεϊνών στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν το αίμα σας έχει πρωτεΐνες, τότε έχετε Rh  (Ρέζους) θετικό, διαφορετικά έχετε Rh (Ρέζους) αρνητικό.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι καθολικοί δότες αίματος (μπορούν να δώσουν αίμα σε οποιαδήποτε ομάδα) και τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είναι καθολικοί δέκτες αίματος (μπορούν να λάβουν αίμα από οποιαδήποτε ομάδα).

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Heart Association, τα άτομα με ομάδα αίματος Α και Β διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν θρομβοεμβολικές ασθένειες, αλλά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, σε σύγκριση με άτομα της ομάδας Ο.

«Τα άτομα με ομάδα αίματος Α διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπερλιπιδαιμία, αθηροσκλήρωση και καρδιακή ανεπάρκεια σε σύγκριση με την ομάδα αίματος Ο, ενώ τα άτομα με ομάδα αίματος Β διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου σε σύγκριση με άτομα με ομάδα αίματος Ο», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στη διαφορά της ποσότητας του παράγοντα von Willebrand, μιας πρωτεΐνης πήξης του αίματος που παίζει σημαντικό ρόλο στα θρομβωτικά επεισόδια.

Οι ομάδες αίματος που δεν είναι Ο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν θρόμβους αίματος από τα άτομα με ομάδας αίματος Ο, λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης του παράγοντα von Willebrand.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα από όλες τις ομάδες αίματος εκτός εκείνων με ομάδα Ο, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας και υπέρτασης.

Παράλληλα, άτομα με ομάδα αίματος Ο είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή και συνολική υγεία και αυξημένη μακροζωία σε σύγκριση με τα άτομα των υπόλοιπων ομάδων.

Πολλές άλλες ερευνητικές μελέτες έχουν επισημάνει ότι οι ομάδες αίματος εκτός της Ο, έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Harvard Health του 2012, «Συγκεντρώνοντας δεδομένα από δύο μακροχρόνιες ερευνητικές μελέτες που παρακολούθησαν 89.500 ενήλικες για 20 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από άλλους. Εκείνοι με τύπο Β είχαν 11% αυξημένο κίνδυνο και εκείνοι με τύπο Α είχαν 5% αυξημένο κίνδυνο».