Η άσκηση είναι καλή για άτομα με οστεοαρθρίτιδα -που προκαλείται από φθορά των αρθρώσεων- και θα πρέπει να αποτελεί «βασική θεραπεία», σύμφωνα με νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας.

Μπορεί να στην αρχή η άσκηση να προκαλεί πόνο, αλλά στη συνέχεια μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να βοηθήσει τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα να διατηρήσουν την ελαστικότητά τους και να παραμείνουν υγιή και αδύνατα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Βελτίωσης Υγείας και Φροντίδας (NICE).

Η οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ συχνή πάθηση μετά τα 45 χρόνια. Μπορεί να συμβεί όταν οι αρθρώσεις καταστραφούν με την ηλικία και τον τραυματισμό. Το υπερβολικό βάρος είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου.

Μερικοί άνθρωποι έχουν ήπια συμπτώματα. Για άλλους ο πόνος, η δυσκαμψία και το πρήξιμο μπορεί να είναι σοβαρά.

Αυτό μπορεί να κάνει την άσκηση δύσκολη, αλλά σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του NICE, η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι η κύρια θεραπεία – όχι τα παυσίπονα.

Η Δρ Wendy Holden είπε: «Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι η άσκηση μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις, επομένως αυτή η οδηγία είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε ότι θα ενδυναμώσει τους ασθενείς και θα τους δώσει περισσότερη αυτοπεποίθηση να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που θα τους βοηθήσουν πραγματικά».

Η άσκηση χτίζει μύες και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, το οποίο είναι σημαντικό για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας. Εάν υπάρχει πόνος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια αντιφλεγμονώδη κρέμα ή τζελ ή να ληφθεί ιβουπροφαίνη ή παρόμοιου τύπου μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Οι οργανώσεις για την αρθρίτιδα ανησυχούν ότι πάρα πολλοί ασθενείς παίρνουν απλώς παυσίπονα, αντί να λαμβάνουν τον σωστό τύπο βοήθειας – είτε πρόκειται για θεραπεία μέσω άσκησης είτε για έγκαιρη χειρουργική επέμβαση σε ισχίο ή γόνατο.

Ο γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει τον καλύτερο τύπο άσκησης ανάλογα με την περίπτωσή σας, αλλά γενικά:

– Οι δραστηριότητες με χαμηλή επιβάρυνση στις αρθρώσεις, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι, είναι καλές

– Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για κύριες μυϊκές ομάδες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση και βελτίωση της μυϊκής δύναμης, για υποστήριξη και προστασία της πάσχουσας άρθρωσης

– Οι ασκήσεις ευελιξίας που περιλαμβάνουν ήπιες διατάσεις και ισορροπία μπορεί να είναι χρήσιμες για την κινητικότητα

– Η αερόβια άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό είναι καλή τόσο για την καρδιά, όσο και για τους πνεύμονες, καθώς και για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους

Μην παραλείπετε να κάνετε προθέρμανση πριν από μια προπόνηση και αποθεραπεία μετά.