Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν τις εφαρμογές delivery φαγητού και η αυξανόμενη απήχηση των διαδικτυακών παιχνιδιών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την παχυσαρκία σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σταματήσει την αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2025, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σχεδόν το 60% των ενηλίκων και το ένα τρίτο των παιδιών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι – και η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Ο Οργανισμός προτείνει τον περιορισμό της πώλησης ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά, τη μείωση του κόστους της υγιεινής διατροφής και την ενθάρρυνση όλων των ηλικιών να ασκούνται περισσότερο.

Η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Έκθεση Παχυσαρκίας του ΠΟΥ για το 2022 αναφέρει ότι τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων έχουν φτάσει σε «διαστάσεις επιδημίας», με μόνο την Αμερική να έχει υψηλότερο επίπεδο παχύσαρκων ενηλίκων από την Ευρώπη.

Υπολογίζει ότι το πρόβλημα προκαλεί 1,2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη – το 13% όλων των θανάτων – και τουλάχιστον 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως.

Το υπερβολικό σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων 13 τύπων καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών προβλημάτων και παθήσεων των πνευμόνων. Είναι επίσης η κύρια αιτία αναπηρίας, αναφέρει η έκθεση.

Η παχυσαρκία είναι μια «σύνθετη ασθένεια» και κάτι πολύ περισσότερο από τον συνδυασμό μιας ανθυγιεινής διατροφής και της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, επισημαίνει.

«Η παχυσαρκία δεν γνωρίζει σύνορα», δήλωσε ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη: «Οι χώρες στην περιοχή μας είναι απίστευτα διαφορετικές, αλλά όλες αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε κάποιο βαθμό. Όμως μπορούμε να αλλάξουμε την τροχιά της παχυσαρκίας στην περιοχή» αναπτύσσοντας ισχυρά συστήματα υγείας, όπως εξήγησε.

Τα εξαιρετικά ψηφιοποιημένα περιβάλλον διατροφής στην Ευρώπη επηρεάζει το τι, πότε και πώς τρώνε οι άνθρωποι και θα πρέπει να παρακολουθείται στενότερα, αναφέρει η έκθεση. Οι εφαρμογές παράδοσης γευμάτων, για παράδειγμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη: Η κατανάλωση ενός γεύματος σε πακέτο σημαίνει κατανάλωση 200 περισσότερων θερμίδων την ημέρα, κατά μέσο όρο, από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο σπίτι.

Αλλά η έκθεση, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, προτείνει επίσης ότι τα διαδικτυακά συστήματα παράδοσης φαγητού και γευμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν με θετικό τρόπο για τη βελτίωση της διατροφής, την πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα και την ευεξία.

Τα online παιχνίδια, τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των παιδιών, έχουν επίσης συνδεθεί με χειρότερη διατροφή, ανθυγιεινή συμπεριφορά και περισσότερο χρόνο καθιστικής ζωής. Αλλά και πάλι, ο ΠΟΥ λέει ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των νέων.