Η αποφυγή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μία μόνο εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη Μεγάλη Βρετανία μελέτησαν τις επιπτώσεις ενός διαλείμματος μιας εβδομάδας από τα social media σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 72 ετών.

Για τη μικρής κλίμακας μελέτη, ζητήθηκε από τους μισούς συμμετέχοντες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μία εβδομάδα και από τους άλλους μισούς να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν κανονικά.

Για ορισμένους συμμετέχοντες, αυτό σήμαινε επιπλέον εννέα ώρες ελεύθερου χρόνου την εβδομάδα, τον οποίο διαφορετικά θα ξόδευαν χαζεύοντας στο Instagram, το Facebook, το Twitter και το TikTok.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, διαπίστωσε ότι η ευημερία όσων έκαναν το διάλειμμα της μιας εβδομάδας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβηκε από τον μέσο όρο του 46 σε 55,93 στην κλίμακα ψυχικής ευημερίας Warwick-Edinburgh.

Τα επίπεδα κατάθλιψης σε αυτή την ομάδα μειώθηκαν από 7,46 σε 4,84, ενώ το άγχος μειώθηκε από 6,92 σε 5,94 στην κλίμακα.

Ο επικεφαλής ερευνητής από το Τμήμα Υγείας του Μπαθ, Δρ Jeff Lambert, είπε ότι η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «τόσο πανταχού παρούσα που πολλοί από εμάς το κάνουμε σχεδόν χωρίς να το σκεφτόμαστε».

«Γνωρίζουμε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστια και ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία, οπότε με αυτήν τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας θα μπορούσε να αποφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία», είπε ο Δρ Lambert.

«Πολλοί από τους συμμετέχοντές μας ανέφεραν θετικά αποτελέσματα από την παραμονή εκτός κοινωνικής δικτύωσης, βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος συνολικά. Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και ένα μικρό διάλειμμα μπορεί να έχει αντίκτυπο», συμπλήρωσε.

Ο αριθμός των ενηλίκων στη Μεγάλη Βρετανία που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε από 45% το 2011 σε 71% το 2021 και έχει αγγίξει το 97% σε άτομα ηλικίας 16 έως 44 ετών, ανέφερε η μελέτη, όμως εξίσου ραγδαία είναι η αύξηση της χρήσης σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Το «σκρολάρισμα» στο περιεχόμενο είναι η πιο κοινή δραστηριότητα των χρηστών των social media.

Η έρευνα υποστηρίζει προηγούμενες μελέτες στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες έχουν συνδέσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Οι ερευνητές είπαν ότι θέλουν να βασιστούν στη μελέτη για να δουν εάν τα μικρά διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν διαφορετικούς πληθυσμούς, όπως νεότερους ανθρώπους ή άτομα με διαγνωσμένες παθήσεις ψυχικής υγείας.