Οι λοιμώξεις από τον κορωνοϊό έχουν αυξηθεί κατά 50% μεταξύ των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (TSA) στις 2 εβδομάδες μετά από την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα αεροδρόμια – η TSA είναι υπεύθυνη και για τους ελέγχους πριν από τις πτήσεις.

Τη Δευτέρα, 542 υπάλληλοι της Υπηρεσίας είχαν λοίμωξη από κορωνοϊό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της TSA – στις 18 Απριλίου, την ημέρα που καταργήθηκε το ομοσπονδιακό μέτρο της μάσκας ήταν 359.

Η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των υπαλλήλων της TSA φαίνεται επίσης να αντικατοπτρίζει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Αφού τα κρούσματα στη χώρα μειώθηκαν τον Μάρτιο σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, άρχισαν να αυξάνονται ξανά μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται πλέον περισσότερα από 65.000 καθημερινά κρούσματα, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων, σημειώνοντας αύξηση 54% τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Τα κρούσματα αυξάνονται σε όλες εκτός από τέσσερις πολιτείες και σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων είναι διπλάσιος από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες.

Από τότε που καταργήθηκε το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση μάσκα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι υπάλληλοι της TSA δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες κατά την υπηρεσία τους στα αεροδρόμια.

Ωστόσο, η TSA είπε ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει τη χρήση μάσκας σε αεροδρόμια που βρίσκονται σε περιοχές «υψηλής μετάδοσης», με το επίπεδο να θεωρείται υψηλό με βάση τα ποσοστά των νοσηλειών.

Από την περασμένη εβδομάδα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) κατέταξε 56 κομητείες σε αυτήν την κατηγορία, κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 1,7% των κομητειών της χώρας, με 8% να ανήκουν στη μεσαία κατηγορία και 90,3% στη χαμηλή κατηγορία.

Από την έναρξη της πανδημίας, 23.468 υπάλληλοι της TSA έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και 22.891 έχουν αναρρώσει. Δυστυχώς, 36 υπάλληλοι της TSA και δύο εργολάβοι της Υπηρεσίας έχουν πεθάνει από Covid-19.