Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί επίσης να συμβεί και μετά από χαρούμενα γεγονότα της ζωής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη – μόνο που τότε οι ερευνητές το αποκαλούν «σύνδρομο ευτυχισμένης καρδιάς».

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, γνωστό επίσημα ως «σύνδρομο Τακοτσούμπο», είναι μια ξαφνική μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που θεωρείται ότι προκαλείται από αρνητικά γεγονότα της ζωής, όπως μια έντονη εμπειρία φόβου, θλίψης ή σύγκρουσης.

Ωστόσο νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μια μικρή ομάδα ασθενών εμφάνισε σύνδρομο τακοτσούμπο που προκλήθηκε από ευχάριστα γεγονότα, όπως αναφέρει ο Δρ Thomas Stiermaier του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Schleswig-Holstein στο Λίμπεκ της Γερμανίας και συνεργάτες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί οι ασθενείς ήταν πιο συχνά νέοι. Δεν υπήρχε διαφορά στην κλινική εξέλιξη των περιστατικών μεταξύ των ατόμων με σύνδρομο ευτυχισμένης και σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο JACC: Heart Failure.

Προηγούμενες αναφορές έχουν δείξει ότι το σύνδρομο Τακοτσούμπο μπορεί να προκληθεί από αρνητικά συναισθηματικά ερεθίσματα, αλλά και σωματικά ερεθίσματα, όπως έντονη σωματική δραστηριότητα, καθώς και από συνδυασμό συναισθηματικών και σωματικών παραγόντων σύμφωνα με τους συγγραφείς. Η έρευνα δείχνει ότι τα σωματικά ερεθίσματα συνδέονται συχνότερα με άσχημα κλινικά αποτελέσματα.

Αλλά πιο πρόσφατες πληροφορίες, μαζί με αυτά τα νέα ευρήματα, υποδηλώνουν ότι και χαρούμενα γεγονότα όπως γάμοι, βαφτίσεις, γέννηση εγγονών ή πάρτι γενεθλίων μπορεί επίσης να αποτελέσουν έναυσμα για το σύνδρομο.

Τα ακραία συναισθήματα, αρνητικά και θετικά, μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν σύνδρομο τακοτσούμπο, αν και οι περισσότεροι που βιώνουν λύπη ή χαρά στην καθημερινή τους ζωή δεν αναπτύσσουν την πάθηση, λέει ο Δρ Jason H. Rogers, καθηγητής καρδιαγγειακών παθήσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Θα μπορούσε κανείς να συμβουλεύσει τους ασθενείς να αποφεύγουν τα ακραία συναισθήματα, αλλά το να έχουν συναισθήματα είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και όχι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί εύκολα», εξηγεί: «Λέμε σε όλους τους ασθενείς το ίδιο πράγμα: Εάν αισθάνεστε πόνο στο στήθος ή πίεση ή αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας, μην καθυστερείτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια».