Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διατηρήσετε δόντια και ούλα σε άψογη κατάσταση!

Ηλεκτρική ή παραδοσιακή οδοντόβουρτσα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία εδώ: Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες μπορούν να αφαιρέσουν έως και δύο φορές περισσότερη πλάκα και πραγματικά βοηθούν στη βελτίωση της υγείας των ούλων μακροπρόθεσμα. Η ελαχιστοποίηση της ανάγκης για επιδεξιότητα στο χέρι είναι το βασικό πλεονέκτημα, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να βουρτσίζεις τα δόντια σου με την οδοντόβουρτσα στις 45 μοίρες, να κάνεις κυκλικές κινήσεις και να ασκήσεις τη σωστή πίεση – ταυτόχρονα.

Πόση ώρα πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;
Δύο λεπτά – αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν πλησιάζουμε καν σε αυτό το χρονικό σημείο. Ο μέσος χρόνος που αφιερώνεται στο βούρτσισμα είναι 43 δευτερόλεπτα, όπως δείχνουν οι στατιστικές. Οι γονείς όμως μπορούν να ωθήσουν τα παιδιά τους να συνηθίσουν να τα βουρτσίζουν για δύο λεπτά, ακόμα κι αν το μικρότερο στόμα τους απαιτεί λιγότερο χρόνο, καθώς αυτή είναι μια συνήθεια που θα κρατήσουν για μια ζωή.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι ότι μπορεί να έχει χρονοδιακόπτη ώστε σας ενημερώνουν για τον χρόνο που πρέπει να αφιερώνετε στο βούρτσισμα.

Είναι καλύτερο το νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια;
Το μόνο που έχει σημασία είναι να καθαρίζετε σωστά ανάμεσα στα δόντια σας κάθε μέρα. Ωστόσο, τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση πλάκας από το νήμα και πολλοί άνθρωποι τα βρίσκουν πολύ πιο εύκολα στη χρήση. Παρόλα αυτά, η χρήση έχει σχέση και με τη διάταξη των δοντιών, οπότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και τον οδοντίατρό σας.

Έχει σημασία ποια οδοντόκρεμα χρησιμοποιώ;
Το φθόριο είναι το βασικό δραστικό συστατικό μια οδοντόκρεμας, γι’ αυτό φροντίστε η δική σας να περιέχει τουλάχιστον 1.350-1.500 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο). Μην υποθέτετε ότι όλες οι οδοντόκρεμες είναι όλες ίδιες, γιατί δεν είναι – μερικές φυτικές δεν περιέχουν φθόριο. Αφού ελέγξετε την περιεκτικότητα σε φθόριο, μπορεί να αναζητήσετε μία που να ανταποκρίνεται σε πιο συγκεκριμένες ανάγκες, όπως για ευαίσθητα δόντια ή για λεύκανση.

Τι γίνεται με το στοματικό διάλυμα;
Εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, για δύο λεπτά κάθε φορά, πιθανότατα μπορείτε να ζήσετε και χωρίς στοματικό διάλυμα, διαφορετικά είναι ένα πολύ χρήσιμο συμπλήρωμα στη ρουτίνα καθαρισμού σας. Ενώ το βούρτσισμα αφαιρεί περισσότερη πλάκα από το στοματικό διάλυμα, η χρήση του μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της πλάκας έως και 20%. Βεβαιωθείτε ότι έχει φθόριο, ως ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Όσον αφορά το πότε να χρησιμοποιείται, σε γενικές γραμμές οι οδοντίατροι προτείνουν τη χρήση στοματικού διαλύματος σε ξεχωριστό χρόνο από το βούρτσισμα, όπως μεταξύ των γευμάτων.

Πρέπει να βρέχω την οδοντόβουρτσά μου προτού βάλω οδοντόκρεμα;
Μάλλον δεν κάνει καμία διαφορά, καθώς το στόμα μας είναι γεμάτο σάλιο. Το να βάζεις την οδοντόβουρτσα κάτω από τη βρύση θυμίζει την εποχή που οι τρίχες τους ήταν πιο σκληρές. Σήμερα, ακόμη και οι «σκληρές» οδοντόβουρτσες είναι πιο ήπιες – για τους περισσότερους μια μεσαία ή μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη λύση.